PREDSJEDAVAJUĆI VM BIH

Tegeltija: Ukidanje akciza direktno utiče na budžete entiteta

Tegeltija je rekao da je predug rok na koji su ukinute akcize na gorive, ali da o tome odlučuje Parlamentarna skupština BiH

Tegeltija: Mjere treba prilagođavati okruženju. FENA

S. S.

10.3.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da ukidanje akciza na gorivo direktno utiče na budžete entiteta, te da je loše što je Predstavnički dom BiH donio odluku mimo saglasnosti vlada entiteta i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Tegltija je rekao da je predug rok na koji su ukinute akcize na gorive, ali da o tome odlučuje Parlamentarna skupština BiH.

- Srbija će to najvjerovatnije uvesti na mjesec dana, Hrvatska uvodi na tri mjeseca, a BiH na šest mjeseci - izjavio je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac.


Problem je bio UIO

On kaže da mjere treba prilagođavati okruženju, te da ostaje da se vidi odluka Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tegeltija je rekao da se o diferenciranoj stopi PDV-a u BiH razgovara već 10 godina, te da je uvijek prepreka bio stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, koji je uvijek insistirao na jedinstvenoj stopi.

Nadležnosti Doma naroda

On je naveo da su oba zakona i o akcizama i o PDV-u sada u nadležnosti Doma naroda BiH.

Tegeltija je istakao da su subvencije mnogo bolja pomoć onima kojima su ugroženi, nego poreske politike, jer nikada nisu dovoljno pravedne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.