KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Uspostavljeno Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim reformama BiH na putu u EU i NATO

Vladavina prava i borba protiv sistemske korupcije bit će jedan od prioriteta djelovanja Vijeća, saopćeno je

Predsjedavajući Vijeća je Miro Lazović. VKBI

L. S. / Fena

11.3.2022

Iz Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) saopćeno je da je uspostavljeno Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO.

Nakon potpisivanja Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za provedbu Deklaracije, kako je usaglašeno tačkom 10. Deklaracije.


Jasan koncept ustavnih i izbornih rješenja

U sastav Vijeća imenovani su: Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), predsjedavajući Vijeća; Aida Daguda (CPCD) i Ivo Komšić (HNV), zamjenici predsjedavajućeg, Emir Zlatar (VKBI), koordinator Vijeća, te članovi: Zoran Jovanović (SGV PzR); Mirko Pejanović (ANUBIH); Jasmin Emrić (NES); Rusmir Pobrić (NIP); Enver Bijedić (SDBIH); Amer Obradović (NB); Muhidin Alić (SBiH); Kenan Idrizović (Platforma za progres); Zlatko Miletić (deleg DN PSBiH); Stipe Prlić (HNV); Jakob Finci (apelant ESZLJP); Abdulah Sidran (pred.grupe intelektualaca); Nerin Dizdar (SDPBiH); Mirjana Marinković Lepić (NS); Amer Kapo (SBB); Božo Skopljaković (HS BiH); Nino Sušilović (Posavska stranka) i Aleksandar Vuković (član Pokret za Državu - RS).

Cilj Vijeća za provedbu Deklaracije je ponuditi jasan koncept ustavnih i izbornih rješenja, koje će biti utemeljeni na pravosnažnim presudama UN sudova, Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog i Suda BiH, uvažavajući mišljenje Venecijanske komisije iz 2005. godine i Rezoluciju Vijeća Evrope po ovom osnovu iz 2006. godine.

Vladavina prava i borba protiv sistemske korupcije bit će jedan od prioriteta djelovanja Vijeća.

- Ohrabreni smo podrškom Deklaraciji koju smo dobili od bivšeg Viskog predstavnika prof. Kristijana Švarc-Šilinga, člana Bundestaga Adisa Ahmetovića, ambasadora Diega Arrie. U skorije vrijeme obznanit ćemo podršku naših prijatelja iz SAD, Velike Britanije, Parlamenta EU, kao i mngih drugih istaknutih političkih ličnosti iz parlamenata evropskih država, kao i od bh. udruženja iz SAD, Kanade, Australije, Njemačke, Austrije i niza drugih evropskih država - naveli su iz VKBI.

Na okupu više od trideset organizacija

- Ovaj društveni pokret, koji okuplja više od trideset organizacija iz reda organizacija civilnog društva, političkih stranaka, akademske zajednice uz podršku najistaknutijih eksperata iz oblasti međunarodnog prava, postaje nezaobilazni faktor u kreiranju BiH kao države punih ljudskih prava i sloboda - saopćeno je iz VKBI.

Naglašavaju da će ovaj društveni pokret biti nezaobilazan faktor u kreiranju budućih pozitivnih promjena u BiH, na dobrobit svih građana i naroda, i da će se nepokolebljivo suprostaviti etno-nacionalnim podjelama u našem društvu i državi, koji su nažalost predugo na političkj sceni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.