NA FORUMU DIPLOMATIJE

Dodik protiv članstva BiH u NATO a u Antaliji sjedi pored Stoltenberga i aplaudira Erdoanu

Član Predsjedništva smatra da naša zemlja treba biti neutralna

Milorad Dodik sjedi pored Jensa Stoltenberga. Screenshot

H. J. I.

11.3.2022

U Antaliji se održava Forum diplomatije na kojem prisustvuju i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Forum se održava u u trenucima velike svjetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. Glavne teme su sigurnost, saradnja, ali i razvoj zemalja kroz globalno umrežavanje. Članovi Predsjedništva BiH na marginama samita razgovarat će i sa prvim čovjekom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, ali i domaćinom turskim predsjednikom Redžepom Tajipom erdoanom (Recep Tayyip Erdogan). 

Na marginama ovog foruma održani su i pregovori između ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji nažalost nisu bili uspješni. 

Zanimljiv detalj sa ovog foruma jeste da član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je protiv članstva BiH u NATO-u sjedi pored glavnog čelnika ovog saveza Jensa Stoltenberga. Također, Dodik je aplaudirao na govor predsjednika Turske Erdoana. Dodik smatra da BiH treba biti neutralna, iako upravo  NATO i EUFOR imaju mandat u našoj zemlji te su se obvezali na očuvanje sigurnosti. 

Na Forumu u Antaliji prisustvuje i visoki predstavnik u BiH kristijan Šmit (Christian Schmidt).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.