RADNI SASTANAK

Čović sa ambasadorima Kvinte: Razgovarali o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciju u BiH i Evropi

Također je razgovarano o evropskom putu, s naglaskom na žurne izmjene izbornog zakonoa kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora

Sa današnjeg sastanka. Fena

H. J. I.

11.3.2022

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je u Sarajevu radni sastanak s ambasadorima država Kvinte Majklom Marfijem (Michael Murphy), Metju Fildom (Matthew Field), Margret Uber (Uebber), Kristin Tudik (Christine Toudic) i Markom Diruzom (Marco di Ruzzo) sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH  Johanom Satlerom (Johann Sattler), saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću pozivajući se na kabinet predsjedavajućeg Doma naroda.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciju u BiH i Evropi.


Izmjena izbornog zakona

Također je razgovarano o evropskom putu, s naglaskom na žurne izmjene izbornog zakonoa kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora.

Čović je istaknuo posvećenost postizanju skorog dogovora o Izbornom zakonu kako bi unutrašnja politička situacija bila dugoročno stabilizirana na temelju potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ukidanju diskriminacije i nejednakosti u postojećem izbornom sistemu.

Istakao je da je važna implementacija presuda Ustavnog suda BiH te Evropskog suda za ljudska prava i naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje evropskog puta.


Politička volja hrvatskog naroda

Oni predstavnici koji zaista odražavaju političku volju hrvatskoga naroda u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije, kazao je Čović.

Naglasio je i kako sada već ustaljena praksa preglasavanja hrvatskoga naroda i institucionalna nejednakost šteti ne samo Hrvatima već cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Praksa oduzimanja ustavno zajamčenih prava nije u skladu s demokratijama kojima težimo - rekao je.

Istovremeno je istakao kako, uprkos zastoju, Bosna i Hercegovina mora ozbiljno revitalizirati svoj put prema Evropskoj uniji i kandidatskom statusu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.