NOVAC ZA IZBORE

Bevanda pisao Varheljiju: Iznenadio me Vaš imperativni ton Ministarstvu finansija

Dijelim vaš sud da se rješenje mora žurno pronaći, naveo je

Bevanda se osvrnuo na izlaganje od 8. marta. AGENCIJE

A. K.

11.3.2022

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda uputio je pismo Evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheliju (Varhelji) u kojem se osvrnuo na njegovo izlaganje pred Evropskim parlamentom 8. marta ove godine.

Bevanda se složio s konstatacijom evropskog komesara da je BiH ključna za zapadni Balkan i da se umjesto unutrašnjih sukoba treba fokusirati na pozitivan evropski program koji donosi dugoročan napredak, stabilnost i mir, te da je to agenda na kojoj moraju zajedno raditi BiH i EU.

- U tom kontekstu sasvim je na mjestu konstatacije da niste vidjeli pravi napredak BiH u 2021. godini na ispunjavanju 14 prioriteta EU, kao i na detektiranju dodatnog polariziranog političkog ozračja i blokade rada institucija u BiH. Ustavna i izborna reforma je naš strateški cilj kome smo potpuno i predano posvećeni, jer samo tako uspostavljeni pravni aranžman predstavlja garanciju i osiguranje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, prosperiteta i opstojnosti BiH - navodi Bevanda.


Složena politička situacija

Pojašnjava kako su dosadašnji napori i posvećenost koje je Varhelji pružio svim političkim akterima u ovom procesu činjenica.

- Dijelim vaš sud da se rješenje mora žurno pronaći, ali podsjećam na realnu pretpostavku da je uspješan rad nužno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu - pojašnjava ministar finansija.

Ipak,naglašava kako ga je iznenadila i zabrinula neutemeljena izjava u izlaganju Varhelyije gdje "imperativnim tonom" daje uputstva Ministarstvu finansija da stavi proračun institucija na raspolaganje CIK-u radi organizacije izbora.

- Na ovaj način se relativizira složena politička situacija u kojoj se BiH nalazi i nerealno nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH. Neriješena pitanja iz oblasti finansija negativno se reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH i njihovom brzom rješavanju se mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom - naglašava Bevanda.

Kroz pismo ministra finansija ukazao je na razlog koji nedvosmisleno upućuju da adresa za rješavanje otvorenih pitanja nije ministar finansija već da odgovore treba tražiti u nekim drugim aspektima.


Privremeno finansiranje

- Kao što vam je poznato u jednoj nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentu BiH, nametanjem svojih političkih favorita uspostavljen je CIK. U takvom ambijentu, bilo je očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo, ali su izostale reakcije U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li jedno takvo tijelo u čijem se legalitetu i legitimitetu sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, zašto ne i kod nas - piše u pismu.

Također, naglašava se kako institucije BiH već peti kvartal bez proračuna i finansiraju se kvartalnim odlukama Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju.

- Zakonske odredbe o pitanju privremenog finansiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije u nivou BiH, pa stoga nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni za bilo koga, pa tako i za CIK, te je stoga neutemeljeno i štetno insinuirano da ministar ima mandat za bilo kakvo drugačije postupanje - navodi.


Bevandino pismo. AVAZ

Bevandino pismo. AVAZ

Na kraju, naglašava kako odgovore na ova pitanja treba tražiti u Zakonu o proračunu BiH i međunarodnim obavezama BiH za 2022. godinu.

- Kao legalist, imam obavezu i odgovornost da se sve naprijed spomenute procedure sprovedu u duhu zakona i na tome ću opetovano insistirati u granicama mandata. Svaki drugi pristup, koji iu pravilu prema ukazanoj potrebi prate neka slobodna tumačenja, u atmosferi prisutnih lobiranja i pritiska s Cilj stvaranja izuzetaka, jednostavnu su neprimjerena i neprihvatljiva i kao takva ne odgovaraju mom profesionalnom i političkom habitusu - zaključio je Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.