SARAJEVO

U katedrali Srca isusova upriličeno liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića

Prisutnima se obratio i umirovljeni nadbiskup Vinko Puljić koji se prisjetio vremena kada je postao nadbiskup, vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini

Fotografija sa liturgijskog predstavljanja Tome Vukšića. BHRT / Screenshot

E. Ć.

12.3.2022

U sarajevskoj katedrali Srca isusova danas je upriličeno liturgijsko predstavljanje vrhbosanskog nadbiskupa i metropolite monsinjora Tome Vukšića. Samom euharistijskom slavlju sinoć u katedrali prethodila je molitva Svečane večernje.

- Najviše što se može darovati jeste darovati sebe, to je sredstvo dobrote - poručio je nadbiskup Tomo Vukšić.

Prisutnima se obratio i umirovljeni nadbiskup Vinko Puljić. Kardinal Puljić se prisjetio vremena kada je postao nadbiskup, vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. 

- Ustoličen sam za vrhbosanskog nadbiskupa u vrijeme dolaska krhke demokratije. Brojne inicijative je zaustavio rat ostavljajući materijalnu i, nerijetko, duhovnu puštoš - istakao je kardinal Puljić, te naglasio da ga je rat u Ukrajini u mislima vratio i na brojne druge patnje i brojna stradanja.

Podsjetimo, papa Franjo je kardinala Vinka Puljića umirovio 29. januara 2022. godine, nakon čega je upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom preuzeo mons. Tomo Vukšić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.