SEPARATISTIČKE AKTIVNOSTI

Salkić: Bošnjaci u bh. entitetu RS su zabrinuti za sigurnost

Niko ne bi smio zatvarati oči pred istinom, a to je da se broj Bošnjaka u ovom entitetu prepolovio, rekao je

Salkić: Povratnicima je potrebno uliti povjerenje. Arhiv

A. K.

12.3.2022

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas da je realnost da su Bošnjaci u bh. entitetu RS veoma zabrinuti trenutnom situacijom, te da danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost.

- Realnost je da su Bošnjaci u ovom entitetu veoma zabrinuti trenutnom situacijom. Godinama trpe sistemsku diskriminaciju koju provode srpske vlasti u ovom entitetu. Danas mnogi osjećaju da im je osim egzistencije ugrožena i sigurnost.

Tome umnogome doprinose separatističke izjave i aktivnosti koje zagovara i provodi Milorad Dodik i srpska vlast u ovom entitetu. Postupci militariziranog MUP-a entiteta doprinose osjećaju nesigurnosti kod Bošnjaka u ovom entitetu - naveo je Salkić.



Demonstracija sile

Dodaje kako nije tajna u nepovjerenje koje vlada prema MUP-u entiteta zbog njihovih temelja nastanka na koje se oni ponose, nacionalne strukture uposlenih, ali i mnogobrojnih neriješenih i neprovedenih istraga o ubistvima povratnika.

- Demonstracija sile kroz smotre pripadnika entitetskog MUP-a, pjevanje ekstremističkih pjesama koje šire vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost dokaz su takve orijentacije policije entiteta RS-a.

Na terenu pripadnici policije već izvjesno vrijeme evidentiraju pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bošnjake, što se može smatrati dodatno kao aktivnost koja izaziva mnogo sumnji i otvara mnoge dileme.

Zbog toga je veoma važno da se ne relativizira potencijalna bezbjedonosna prijetnja i da država garantira sigurnost svim građanima. Ako se sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu bude povjerila samo pripadnicima MUP-a entiteta RS onda je prilično jasan ishod imajući u vidu iskustva iz nedavne prošlosti - rekao je Salkić.


Ostvarenje ratnog cilja

Upozorava da državne agencije za sigurnost građana moraju pojačati svoje prisustvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i da to prisustvo treba biti vidljivo građanima kako bi se osjećali sigurnije na svojim ognjištima. 

- Međunarodne bezbjedonosne snage trebaju biti stacionirane u svim gradovima uz rijeku Drinu i u mjestima intenzivnog povratka.

Niko ne bi smio zatvarati oči pred istinom, a to je da se broj Bošnjaka u ovom entitetu prepolovio zadnjih godina zbog sistemske diskriminacije i ekonomskog progona, a danas imamo odlaske iz sigurnosnih razloga.

Sve ovo u konačnici doprinosi ostvarenju ratnog cilja presuđenih ratnih zločinaca za genocid o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru, što je očito i cilj današnjih vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu - poručio je Salkić.

On zaključuje kako je u ovom trenutku potrebno više nego ikada povratnicima uliti povjerenje u sigurno okruženje. Također je neophodno pružiti pomoć povratnicima u sjetvenom materijalu i umjetnom gnojivu kako bi bile zasijane što veće površine. 

- Na ovaj način svi zajedno možemo ublažiti neizbježne ekonomski teške dane - rekao je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.