NAFTNI DERIVATI

Borenović i Pavlović komentiraju: Kada očekivati prve efekte ukidanja akciza

Ono što je moglo da se uvede kao dodatna akciza za puteve od 0,25 feninga u jednom danu, isto tako može i da se ukine u jednom danu, kaže Pavlović

Borenović i Pavlović: Zakazivanje sjednice je neodgovorno. Agencije

Piše: A. Kukić

12.3.2022

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu navečer Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Urgentna situacija

Uz pomoć ovog zakona nastoji se ublažiti ekonomski udar na ionako prazne džepove građana. Međutim, da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji Dom naroda Parlamenta BiH.

U razgovoru za „Avaz“ poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Branislav Borenović i ekonomski analitičar Zoran Pavlović pojasnili su kada se mogu očekivati prvi efekti ovog zakona.

- Efekte možemo očekivati odmah nakon što Dom naroda potvrdi odluku koju smo donijeli u Predstavničkom domu da se ukine akciza i smanji cijena goriva za skoro pola marke s PDV-om. Zaista je neodgovorno da još nije zakazana sjednica Doma naroda, radi se o veoma urgentnoj situaciji, cijene divljaju svaki dan, a vladajuća koalicija SNSD - HDZ - SDA ništa ne čini da zaustavi ili barem ublaži ove negativne ekonomske implikacije - rekao je Borenović.

Odricanje od prihoda

Dodao je kako je Vijeće ministara s dvojicom entitetskih premijera u četvrtak održalo sastanak bez ikakvog konkretnog stava, čime se pokazuju bezličnost i bezidejnost vlasti dok se građani suočavaju s poskupljenjima.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović naglašava da je dovoljno da se donese odluka i već sutradan će građani imati priliku u rezervoar sipati gorivo jeftinije za 40 feninga.

- Zakon koji se odnosi na akcize na gorivo može se primijeniti sutradan. Sjetimo se da je tako urađeno kada se radilo o povećanju, za jedan dan je primijenjena akciza za izgradnju autoputeva. Prema tome, ono što je moglo da se uvede kao dodatna akciza za puteve od 0,25 feninga u jednom danu, isto tako može i da se ukine u jednom danu. Jedino što, naravno, niko od vlasti ne želi da se odrekne tog prihoda i dijela koji njemu pripada i po tom osnovu će pokušati da prolongiraju tu odluku do posljednjeg dana - kazao je Pavlović.

Litar dizela i do 3,66 KM

Litar dizela na jednoj pumpi u Bosni i Hercegovini u petak je dostigao cijenu od 3,66 KM, što je otprilike za 1 KM više u odnosu na cijene prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Iako je na određenom broju benzinskih pumpi cijena prešla 3,40 KM, na većini se cijena dizela još kreće ispod 3 marke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.