DIREKTOR OSA-E

Mehmedagić: Koviću je zabranjen ulazak u BiH u skladu sa zakonom

Istakao je da za to što se na toj listi našao Ković nisu krivi ni on, ni njegov zamjenik Trifko Buha, kako se tvrdi u medijima

H. J. I.

14.3.2022

Osman Mehmedagić. Arhiva

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska srbijanskom profesoru Milošu Koviću donesena u skladu sa zakonom, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, "jedan od hiljade".

- Zabrane ulaska su izrečene mnogim ljudima, struka radi u skladu sa zakonom i nije riječ o ničijoj samovolji. Struka je tako rekla - kaže Mehmedagić i ističe da za to što se na toj listi našao Ković "nisu krivi ni on, ni njegov zamjenik Trifko Buha, kako se tvrdi u medijima".


Zabranjen ulazak u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju

Mehmedagić je otkrio da je profesoru Koviću zabranjen ulazak u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, te još u jednu zemlju, koje se nije mogao sjetiti. Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH Milošu Koviću uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po sigurnost BiH".

Profesor Ković je izjavio da mu je ulazak u BiH zabranjen na osnovu rješenje koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

- Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio - istakao je profesor Ković.


"Zasmetala javna riječ"

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

- Nekome je, vjerovatno, zasmetala moja javna riječ. Uprkos tome, nastaviću slobodno i javno da iznosim svoje mišljenje - naglasio je Ković.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.