TRAŽILI ODREĐENE PODATKE

MUP RS o popisivanju pripadnika OS BiH: Riječ je o klasičnom policijskom poslu

u slučaju nekog bezbjednosnog događaja, vanredne situacije ili pružanja pomoći prilikom zaštite i spašavanja lica i imovine, vrlo su korisna saznanja o licima koja posjeduju specifična znanja, rekao Lukač

Na početku kontaktirani samo pripadnici iz reda bošnjačkog naroda. Anadolija

A. Č.

15.3.2022

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom periodu kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS i tražio od njih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija.

Posebno je simptomatično da su na početku kontaktirani samo pripadnici iz reda bošnjačkog naroda. Nakon reakcije ministarstva odbrane, to je prošireno na pripadnike drugih naroda. U MUP-u RS-a tvrde riječ je o klasičnom policijskom poslu.

Riječ je o klasičnom policijskom poslu

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, tvrdi da je još prije 15 dana obaviješten o popisu Bošnjaka u Bratuncu, zaposlenih u OSBiH, o čemu je onda obavijestio nadležne agencije. Kaže kako su se popisivali isključivo pripadnici bošnjačkog naroda, ne svi kako je to ustvrdio ministar MUP-a RS Dragan Lukač.

- Bio sam informiran istog dana kada je policajac u Bratuncu evidentirao Bošnjake, pripadnike OS BiH, koji su se na ovo požalili. Pitali što se dešava. Nismo htjeli reagovati dok ne vidimo šta je u pozadini jer je vrijeme teško i svi smo napeti i osjete se tenzije, pa nismo htjeli ishitreno reagovati, ali očito je da MUP RS prikuplja informacije isključivo o Bošnjacima. Ako je drugačije, neka izađu u javnost i neka kažu da li su nijednog pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti u Bratuncu komunicirali - izjavio je Ramiz Salkić.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a ranije su kazali kako je riječ o klasičnom policijskom poslu koje se obavlja u skladu sa propisima MUP-a Republike Srpske ili kako je za agenciju Srna izjavio ministar Dragan Lukač.

- U slučaju nekog bezbjednosnog događaja i njegovog razrješenja, vanredne situacije ili pružanja pomoći prilikom zaštite i spašavanja lica i imovine ugrožene elementarnom nepogodom i slično, vrlo su korisna saznanja o licima koja posjeduju specifična znanja, obavljaju ili su obavljala specifične poslove iz sfere bezbjednosti. Njihovo profesionalno iskustvo ili određena informacija koju posjeduju, može biti od ključnog zanačaja u datom momentu i doprinijeti unapređenju stanja bezbjednosti - rekao je Lukač.


Sve prijavljeno nadležnim agencijama

Iz Ministarstva odbrane BiH jučer je saopćeno da je ostalo nejasno zbog čega MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH ako se zna da se slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, službenim putem što nije urađeno. Sve su prijavili nadležnim agencijama.

Dok se u MUP-u RS pozivaju na upustvo o vladanju sigurnosnom situacijom iz 1994. koje je ažurirano prošle godine, u MUP-u Federacije kažu kako slične aktivnosti u ovom entitetu nisu provođene niti postoje zakonski akti koji to omogućuju.

- S druge strane mislim da su podaci poprilično javni u smislu gdje i kojih pripadnika ima. Također i u slučaju Oružanih snaga, OSA-e, Granične policije BiH. Oni su regionalno raspoređeni po BiH i ne vidim razlog, niti potrebu da ih bilo ko popisuje - saopštili su iz MUP-a FBiH.

Reagirala je u međuvremenu i Islamska zajednica u BIH. Ured reisu-l-uleme zatražio od zvaničnika entiteta RS i MUP-a RS odgovore zbog čega i na osnovu kojih propisa i kriterija entitetski MUP RS popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih policijskih i sigurnosnih agencija. Naglašavaju i kako su tajne aktivnosti MUP-a RS unijele nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice jer navedno podsjeća na metode, praksu i metodologiju retrogradnih politika devedesetih godina, kada su također izrađivani spiskovi nepodobnih građana u svrhu ‘konačnih rješenja’, a poznato je šta je uslijedilo nakon toga, navode u saopćenju za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.