ODRŽANA SJEDNICA

Vlada Posavskog kantona izdvojila 1,25 miliona KM za poljoprivredu

Zaduženo je Ministarstvo da rasporedi sredstva za sufinansiranje jesenske sjetve

Sa održane sjednice. AGENCIJE

A. O.

15.3.2022

Vlada Posavskog kantona usvojila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava utvrđenih kantonalnim proračunom za 2022. godinu, za poljoprivredu u iznosu od 1.250.000 KM.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK da u okviru programa utroška sredstava iz granta za poljoprivredu utvrđenog kantonalnim proračunom za 2022. godinu, rasporedi sredstva za sufinanciranje jesenske sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine s ciljem ublažavanja povijesno visokih cijena goriva i repromaterijala, priopćeno je Vlade PK.

Kantonalna vlada tražit će od Vlade FBiH da se u okviru Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva također predvide i rasporede sredstva za sufinanciranje ove dvije sjetve.


Hitno postupanje

Također, Vlada će tražiti od Federalne direkcije robnih rezervi što hitnije postupanje u implementaciji mjere potpore dodjele goriva poljoprivrednim proizvođačima.

- U posljednjih desetak godina, ovo je najskuplja sjetva te je zato potrebno žurno reagiranje, a osobito federalnog ministarstva kako mjere ne bi došle nakon sjetve kada je prekasno - rekao je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

Vlada Posavskog kantona potvrdila je spisak Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kantona, a koji se odnosi na poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili kantonalnu novčanu potporu za biljnu proizvodnju u 2021. godini, kako bi se realizirala mjera o dodjeli goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH (50 litara goriva po hektru). 

Data saglasnost

Kantonala vlada popis će dostaviti Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Usvojena je i odluka o usvajanju programa utroška sredstava za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, za obveze ugovorene po višegodišnjim poticajima iz 2016., 2017.,2018., 2019.,2020., i 2021. godine u ukupnom iznosu od 427.325 KM.

Vlada je dala suglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova za provođenje postupka javne nabavke uniformi i opreme za policijske službenike, a procijenjena vrijednost je 90.000 KM bez PDV-a.

Usvojena je i odluka o korištenju sredstava na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja kantona u iznosu od 340.000 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.