AERODROM SARAJEVO

Održana radionica u okviru Danova projekta za slijepe i slabovidne osobe

Implementacija projekta treba biti okončana do kraja 2022. godine

A. O.

15.3.2022

Održana radionica. MEĐUNARODNI AERODROM SARAJEVO

Međunarodni aerodrom Sarajevo jučer je održao radionicu, a projekat nosi naziv Danova za slijepe i slabovidne osobe, kao i najuspješnije rješenje pristiglo na javni poziv, te aktivnosti koje će provesti u narednom periodu kako bi razvijanjem novih usluga i kompetencija poboljšao pristupačnost za putnike s oštećenjima vida.

Cilj transnacionalnog projekta "Danova su inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji" su inovativna rješenja za ove putnike i sticanje novih vještina za osoblje, što u konačnici treba doprinijeti da Dunavski region, kojem pripada i BiH, postane pristupačniji, inovativniji i socijalno odgovorniji.


Prisutni se obratili

Radionici su prisustvovali predstavnici Udruženja slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, Saveza slijepih i slabovidnih RS, predstavnici kompanije Centrotrans, predstavnik Fakulteta za saobraćaj i komunikacije kao i predstavnici medija.

O poteškoćama sa kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe, govorili su predsjednici udruženja Fikret Zuko i Jovica Mijatović.

Prisutnima su se obratile i osobe u pratnji predstavnika udruženja i saveza, kako bi pojasnili sa kojim izazovima se susreću osobe koje imaju ovu važnu ulogu u životu jedne slijepe i slabovidne osobe te kako to izgleda iz njihove perspektive.


Pilot akcijski plan

Riđanović Berin, vođa projekta Danova predstavio je prisutnima najbolje inovativno rješenje za slijepe i slabovidne osobe, kao i pilot akcijski plan Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Goran Cico, šef službe prihvata i otpreme putnika je prezentovao na koji način se vrši opsluga specijalnih kategorija putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

O temi oštećenja vida, medicinskim tretmanima i mogućnostima liječenja govorila je Melisa Ahmedbegović Pjano, oftamolog poliklinike Svjetlost Sarajevo.

Implementacija Danova projekta za slijepe i slabovidne osobe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, treba biti okončana do kraja 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.