ISTRAŽILI SMO

Šta se za 100 KM može kupiti u BiH, Srbiji i Hrvatskoj: Ulje u BiH najskuplje, kafa najjeftinija

Hrvatska se ispostavila kao najskuplja, pa smo u odnosu na BiH dobili pola kilograma mesa manje, a u odnosu na Srbiju tri kilograma manje narandži

Cijene porasle za 7 posto u odnosu na prošlu godinu. Agencije

Piše: A. Kukić

17.3.2022

I dok se iznosi plaća u Bosni i Hercegovini ne povećavaju, životni troškovi su iz dana u dan sve veći. Mnogi sa sjetom govore o ne baš tako davnim vremenima, kad se za isti iznos novca moglo kupiti mnogo više proizvoda.


Šest artikala

Dok građani s nestrpljenjem čekaju sazivanje sjednice Doma naroda PSBiH kako bi bili potvrđeni ukidanje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a sa 17 na 5 posto za osnovne životne namirnice, istražili smo šta se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj može kupiti za 100 KM.


Tabelarni prikaz. Avaz

U svakoj od prodavnica kupovali smo šest istih artikala - 15 kilograma brašna, paket mlijeka od 12 litara, 30 komada jaja, tri litra ulja, tri kilograma šećera i pola kilograma kafe. Razlike smo uočili kad smo došli do dodatne dvije stavke, koje čine meso i voće, a koje trošimo preostali dio budžeta.


Odnos cijena

U našu korpu smo stavili mljeveno meso i narandže, kao jeftinu varijantu, koja je bila na akciji. Hrvatska se ispostavila kao najskuplja, pa smo u odnosu na BiH dobili pola kilograma mesa manje, a, iako smo potrošili 2 KM više od planiranog, voće nismo kupili.

Učili smo da je ulje jeftinije u Srbiji, gdje se litar može kupiti za 3,30 KM, dok se u BiH cijene dižu i do 5 KM. Kada je riječ o brašnu, Srbija je opet najpovoljnija, gdje 15 kilograma košta 14,37 KM, u Hrvatskoj se za istu kilažu mora izdvojiti 24,74 KM, dok je u BiH cijena 23,85 KM.

Kafoljupce je negativno iznenadio skok cijena omiljenog napitka, jer 500 grama kafea u BiH košta oko 8 KM. Građani Srbije za istu količinu moraju izdvojiti 11,20 KM, dok se u Hrvatskoj cijene kreću iznad 12 KM.


Konstantan rast

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u januaru 2022. zabilježen je rast cijena od 7 posto u odnosu na isti period prošle godine

Cijene hrane i bezalkoholnog pića više su za 11,9 posto, dok su režijski troškovi uvećani za 6,1 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.