RAZGOVOR U BANJOJ LUCI

Salkić sa ambasadorom Malezije u BiH: Bošnjaci u RS su sistemski diskriminisani

Istakao je da je uprkos presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i entitetskog vrhovnog suda nastavljeno osporavanje bosanskog jezika

Sa današnjeg sastanka. Kabinet potpredsjednika RS

A. K.

15.3.2022

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Malezije u Bosni i Hercegovini, Raja Saifful Ridzuwanom bin Raja Kamaruddinom.

Salkić je upoznao ambasadora sa teškim položajem Bošnjaka u bh. entitetu RS koji je posljedica višegodišnje sistemske diskriminacije koju provode prosrpski orijentisane vlasti entiteta, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.



Upitna egzistencija

- Bošnjacima je oduzeto pravo na posao u javnim ustanovama, entitetskim i lokalnim organima, suprotno ustavnim odredbama, čime se uskraćuje životnu egzistenciju u ovom entitetu - rekao je Salkić.

Istakao je da je uprkos presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i entitetskog vrhovnog suda nastavljeno osporavanje bosanskog jezika i diskriminacija u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

- Aktuelna separatistička politika koju zagovara i provodi vlast u bh. entitetu RS proizvodi nestabilno sigurnosno okruženje što uzrokuje dodatni odlazak Bošnjaka iz ovog entiteta - ukazao je Salkić.


Jednaka prava

- Bošnjacima u ovom entitetu trebaju jednaka prava i mogućnosti kakve imaju i građani srpske nacionalnosti, kako bi mogli opstati i živjeti na svojim ognjištima od svog rada.

Ako se ovo stanje ne promijeni, ne ukloni sistemsku diskriminaciju, ne otkloni posljedice genocida i ne zaustavi separatističku politiku Bošnjaci teško mogu preživjeti u ovom entitetu -zaključio je Salkić, prenosi se u saopćenju.

Potpredsjednik Salkić pozvao je ambasadora Malezije da prenese Vladi Malezije stvarno stanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, te je iskazao dobrodošlicu i poželio ambasadoru uspješnom mandatu u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.