IZMJENE ZAKONA

Dom naroda danas o ukidanju akciza, hoće li gorivo biti jeftinije

U predloženom zakonu navedeno je da se njegove odredbe primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu

Da iznos akciza na gorivo bude 0 KM. Ilustracija

Piše: A. Č.

16.3.2022

Dom naroda BiH će danas na hitnoj sjednici raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama u BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je hitnu sjednicu tog Doma, na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku.


Pomoć građanima i privredi

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

- Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. pomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM - naveli su predlagači.


Šta će donijeti ukidanje akciza. Avaz

U predloženom zakonu navedeno je da se njegove odredbe primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Pet delegata u Domu naroda PSBiH 11. marta je dostavilo u parlamentarnu proceduru zahtjev kojim se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi se razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje je Predstavnički dom usvojio na sjednici 9. marta.

Mišljenje struke

Predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako će Dom naroda detaljno razmotriti sve informacije vezane za predloženu izmjenu zakona o akcizama i PDV-u na hitnoj i redovnoj sjednici.

- Zatražio sam pismeno od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministra finansija BiH, entitetskih ministara finansija i direktora UIO da nam dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o akcizama i PDV-u koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da vidimo što to znači, je li time stvarno pomažemo ili pravimo veću štetu – izjavio je Čović.

Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.