POPULIZAM NAS UBI

Politički analitičar Miodrag Živanović za "Avaz": Nismo ni za nekog plemena u Africi

Najveći problem ove naše lijepe, male zemlje, koja se zove BiH, jeste to što mi nemamo nijednu instituciju sistema

Živanović: Od nas prave zatvoreno društvo. Arhiv

Piše: A. Bajramović

17.3.2022

Uprkos snažnijem angažmanu međunarodnih institucija, pojačanoj pažnji nad zapadnim Balkanom, a posebno BiH, snažnim porukama europarlamentaraca s prekjučerašnje sjednice posvećene stanju u BiH, poznati profesor iz Banje Luke Miodrag Živanović nije optimista da će se situacija u našoj zemlji značajno promijeniti.


Domovi naroda

Smatra da, uprkos angažmanu svijeta, rješavanje problema mora krenuti unutar BiH.

- Najveći problem ove naše lijepe, male zemlje, koja se zove BiH, jeste to što mi nemamo nijednu instituciju sistema. Imamo samo domove naroda. Predsjedništvo BiH nije nikakav šef države, to je Dom naroda, samo ih je malo - troje. Nedavno se sastalo Vijeće ministara i s tri glasa protiv neki dokument je oboren, uprkos tome što je sedam bilo za. To nije normalno. Ne znamo kome to možemo objasniti - kaže Živanović.

Prvenstveno je, smatra, potrebno eliminirati populizam, kao zlo savremenog doba, koji je u BiH realiziran na način da su stanovnici BiH vraćeni daleko u prošlost.

- Treba naći način da se prebacimo na današnje vrijeme, jer zaista ličimo na ruglo. Kad god naši predstavnici odu negdje, to je ruglo. Mi podsjećamo na plemena koja ne pripadaju sadašnjem vremenu - pojašnjava Živanović.


Nećemo nigdje

I jučerašnji nastup bh. političara ilustrirao je problem o kojem prof. Živanović govori već duže vrijeme, o populizmu koji svugdje u svijetu vodi ka stvaranju zatvorenih društava.

- Populisti smatraju da su na ovoj planeti prvo postojali narodi, a onda su od naroda nastali ljudi. To je najveći problem i, dok je tako, mi ne možemo nigdje. Kakva Evropa, mi ne možemo ni u neko pleme u Africi. Ja njih zovem plemenski vračevi, jer nisu ni poglavice, oni prave zatvorena društva. Ko nam dolazi da nas posjeti i vidi kako smo? Niko od bitnih ljudi - ističe Živanović.

Nema pomaka

Oni koji su mogli i željeli pokrenuti promjene unutar BiH su otišli ili su protjerani odavde, pa uprkos snažnijem angažmanu međunarodne zajednice i zagovaranju demokratskih i građanskih vrijednosti, prof. Živanović ne očekuje pomake. Posebno, kaže, zbog sistema odlučivanja unutar EU i neophodnosti konsenzusa svih članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.