POLITIČKI ANALITIČAR

Tobi Vogel za "Avaz": Očigledno je da Dodik ne bi krenuo u otcjepljenje RS bez konsultacija s Rusijom

Zamorno je što nakon svih ovih godina, neki u EU još uvijek vjeruju ovom teatru, kazao je Vogel

Vogel: Dodik ne bi uradio ništa značajno bez prethodne konsultacije sa ruskim rukovodstvom. Arhiva

Razgovarala: Helena Javor - Ibrahimbegović

17.3.2022

Politički analitičar Tobi Vogel (Toby) u intervjuu za portal "Avaza" se osvrnuo na raspravu o stanju u BiH u Odboru za vanjske poslove u Evropskom parlamentu, ruski uticaj na zapadnom Balkanu, miješanje Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH, kao i na invaziju Rusije na Ukrajinu te koji je najizgledniji scenario za završetak ovog sukoba. 

BiH je posljednjih nekoliko mjeseci jedna od glavnih tema u institucijama EU ali i SAD-a, nažalost, zbog jedne od najvećih kriza od agresije na BiH. Kako Vi to komentirate?

- Zapravo, iako je sve veća pažnja usmjerena prema BiH i Balkanu općenito, još uvijek postoji široko rasprostranjena nezainteresovanost za stvarnu procjenu situacije u Briselu i Vašingtonu i ozbiljan angažman s tim. Sada se situacija mijenja, možda zato što smo u Ukrajini vidjeli da nada nije zamjena za politiku.



Dodik rekao ono što žele da čuju

U utorak je u Odboru za vanjske poslove u Evropskom parlamentu održana rasprava o situaciji u BiH kojoj su prisustvovali članovi Predsjedništva Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, kao i predsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH Dragan Čović. Imali smo priliku vidjeti da i u EU parlamentu okrivljuju jedni druge za trenutnu situaciju u BiH. Kako to komentirate?

- Izgledalo je da se i Dodik i Čović osjećaju dovoljno ugodno da pokažu svoje puno licemjerje i netrpeljivost. Naprimjer, nazivajući Bošnjake "muslimanima", tvrdeći da žele Islamsku državu u BiH, a hrvatske i bošnjačke članove Predsjedništva nazivajući "dva bošnjačka člana". Svima koji su to slušali trebalo bi biti vrlo jasno da ti ljudi nisu partneri u bilo kakvom ozbiljnom reformskom naporu i procesu.

Dodik je još jednom istakao da Republika Srpska ne želi raspad BiH, da želi da bude dio države i da je sve što rade po Ustavu BiH. I opet je spomenuo "Originalni Dejtonski sporazum".

- Mislim da je Dodik poslanicima u Evropskom parlamentu rekao ono što su željeli da čuju, osuđujući rusku invaziju i navodeći da ne traži otcjepljenje, uz ispravnu pretpostavku da bi mu to ostavilo slobodu da kaže sve uobičajene stvari koje potvrđuju njegovu poziciju lidera svih Srba kod kuće.

Odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta, Dodik je naglasio da ne radi za Rusiju i da je njegov nedavni razgovor sa Lavrovom bio o ekonomskim pitanjima o kojima su već ranije razgovarali, prije ruske invazije na Ukrajinu. S druge strane, svi znamo da postoji ogroman uticaj Rusije u BiH, ali i na zapadnom Balkanu?

- Iako ne mislim da Dodik nužno radi po instrukcijama Kremlja, čini se sasvim očiglednim da on ne bi uradio ništa značajno bez prethodne konsultacije sa ruskim rukovodstvom. Zamorno je što nakon svih ovih godina, neki u EU još uvijek vjeruju ovom teatru. Također je zapanjujuće da su u trenutku kada EU suzbija ruski uticaj, glavni klijenti Rusije u BiH, Dodik i Čović, su i glavni korisnici "posredovanja" EU.

S druge strane, Šefik Džaferović je nekoliko puta tokom svog obraćanja u Evropskom parlamentu rekao da je nedopustivo miješanje susjedne Hrvatske u unutrašnje stvari BiH. Pritom se osvrnuo na predsjednika Milanovića, njegove izjave o izmjenama Izbornog zakona i saradnju sa Draganom Čovićem. Da li Milanović zaista ima toliki uticaj?

- Ne mislim da je Milanović lično toliko uticajan kada je u pitanju hrvatska politika, ali on artikulira neka razmišljanja koja su oblikovala tu politiku. Hrvatska je opsjednuta pitanjem Predsjedništva BiH i izbornog zakona, a to je obojilo i politiku EU.


Nevjerovatna odlučnost Ukrajine

Kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, kako i kada će se ona završiti? Koji je najvjerovatniji scenario?

- Ukrajina je pokazala nevjerovatnu odlučnost u borbi protiv agresora i uspjela se boriti protiv njih do zastoja. Ruske linije snabdjevanja su prenapregnute, njen moral je u podrumu, a ruski vojnici ginu brzinom za koju bi malo ko vjerovao da je moguća prije 24. februara. Ne mogu zamisliti da bi Putin bio toliko glup da pokuša da zauzme Kijev, s obzirom na velike poteškoće Rusije u urbanoj borbi. Međutim, on ga pokušava opkoliti i odsjeći izvana, a vjerovatno će pojačati svoje neselektivne napade na civilne ciljeve. Mislim da ne trebam govoriti ljudima u BiH kako će ovo izgledati. U ovom trenutku, izgleda da bi Rusi mogli biti spremni da razgovaraju o prekidu vatre, ako Putinu ostane bilo kakav razlog, on će prihvatiti pregovore o okončanju ovog sukoba, ali prema njegovoj vlastitoj metrici to će naravno biti poraz.

Kako ovaj rat može utjecati na zapadni Balkan, posebno na BiH?

- Zapad, odnosno SAD, Velika Britanija i EU moraju konačno odustati od ideje da je kultiviranje moćnika na neki način recept za stabilnost. Više puta smo vidjeli da to nije slučaj. Trebalo bi i da se konačno uozbiljimo u vezi sa ruskim uticajem. Ovo bi bio odličan trenutak za različite aktere na zapadnoj strani da urade sveobuhvatnu reviziju politike svog pristupa regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.