EKONOMSKI ANALITIČAR

Hadžić: Privremena suspenzija za naplatu akciza ne bi dovela do bilo kakve štete po budžete

Ono što bi "izgubili" kroz akcize za šest mjeseci, već su nadoknadili za dva mjeseca ove godine kroz inflacijski porez, istakao je Hadžić

Faruk Hadžić. Facebook

E. Ć.

16.3.2022

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio da na današnjoj sjednici po hitnom postupku razmatra prijedlog o ukidanju akciza na gorivo, što znači da će se o ovom prijedlogu razmatrati na redovnoj sjednici.

U izlaganjima se mogla čuti čak i bojazan da će se time napraviti veća šteta nego korist, jer će budžeti ostati bez prihoda od akciza. O šteti kakvoj pravi visoki rast cijena u BiH, već sam više puta pisao. Ko će kasnije puniti te iste budžete, danas je najmanje bitno, piše ekonomski analitičar Faruk Hadžić.


On ističe da privremena suspenzija za naplatu akciza ne bi dovela do bilo kakve štete po budžete.

- Privremena suspenzija za naplatu akciza ne bi dovela do bilo kakve štete po budžete, jer zbog inflacije više novca dolazi u budžete, što pokazuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji su naveli da je prikupljeni iznos u prva dva mjeseca ove godine veći je za 248 miliona ili 21,14% u odnosu na isti period prošle godine. Dakle, ono što bi "izgubili" kroz akcize za šest mjeseci, već su nadoknadili za dva mjeseca ove godine kroz inflacijski porez - ističe Hadžić, te dodaje:

- Sada, kada je inflacija izmakla kontroli i kada razara svakim danom ekonomiju i naše društvo, donošenje zakašnjelih mjera nekada u budućnosti više nema smisla.

Mislim da poslije ove farse nema više potrebe da bilo ko od novinara pita nas ekonomiste šta treba biti bilo kakav prijedlog za pomoć građanima i privredi, jer za tako nešto postoje deseci savjetnika ministara/zamjenika ministara na državnom nivou, koji su za to plaćeni. 

Objava Hadžića na Facebooku. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.