BORAVIT ĆE DO NEDJELJE

Državni sekretar Vatikana nadbiskup Galager stigao u Sarajevo

Tokom posjeta imat će susrete s državnim i crkvenim predstavnicima te poglavarima drugih Crkava i vjerskih zajednica i slaviti svete mise u biskupijskim sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru

E. Ć. / Katolički tjednik

17.3.2022

Nadbiskup Pol Ričard Galager stigao u trodnevnu posjetu. Katolički tjednik

U popodnevnim satima na sarajevski aerodrom stigao je sekretar za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskup Pol Ričard Galager (Paul Richard Gallagher) koji će do 20. marta boraviti u Bosni i Hercegovini.

Tokom posjeta imat će susrete s državnim i crkvenim predstavnicima te poglavarima drugih Crkava i vjerskih zajednica i slaviti svete mise u biskupijskim sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. 



U pratnji stigao i Januš Stanislav Blačovijak

U pratnji mons. Galagera stigao je mons. Januš Stanislav Blačovijak (Janusz Stanisław Błachowiak) iz Državnog sekreterijata Svete Stolice, piše Katolički tjednik.

Nadbiskupa Galagera na aerodromu su, osim pomoćnika ministrice vanjskih poslova za vanjske poslove dr. Ljube Grkovića, dočekali: dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amauri Medina Blanko (Amaury Blanco) i generalni sekretar BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Galager bio u Sarajevu 2002. godine

Nadbiskup Vukšić poželio je dobrodošlicu mons. Galageru u Sarajevo i u Bosnu i Hercegovinu. 

Zajedno su se prisjetili boravka mons. Galagera u Sarajevu kada je, kao stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe, sudjelovao na plenarnom zasjedanju predsjednika Vijeća evropskih biskupskih konferencija održanom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa od 3. do 6. 2002. u glavnom gradu BiH.

Tom prilikom dr. Vukšić je kao profesor bio prevoditelj na spomenutom susretu. Nakon toga zasjedanja tadašnji predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, poslao je mons. Galageru, 5. oktobra 2002. i pismo zahvale te preporučio „ratom pogođenu Crkvu u BiH u njegove molitve i bratsku solidarnost", piše Katolički tjednik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.