U PRITVORU OD 2019. GODINE

Beograd: Sutra izricanje presude bivšem pripadniku Armije RBiH Osmanu Osmanoviću

Srbijanski organi ga terete za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog tokom ljeta 1992. godine

Osman Osmanović. Arhiv

E. Ć.

17.3.2022

Pred Višim sudom u Beogradu za sutra je zakazano izricanje presude Osmanu Osmanoviću kojeg srbijanski organi terete za počinjenje ratnih zločina 1992. godine nad zatvorenicima u logoru u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

Podsjetimo, srbijansko pravosuđe krajem februara 2020. godine podiglo je optužnicu protiv Osmanovića, koji je bivši pripadnik HVO-a i Armije Republike BiH, a tereti ga se za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog tokom ljeta 1992. godine.

Osmanović, inače državljanin BiH, u pritvoru se nalazi od novembra 2019. godine, kada je uhapšen na granici između Srbije i BiH. Sarajevo je tražilo njegovo izručenje, ali je Beograd to odbio.

Njegovo suđenje, kada se Osmanović izjasnio da nije kriv, počelo je u junu 2020. godine. Kako je najavljeno iz Višeg suda u Beogradu, izricanje presude Osmanoviću trebalo bi započeti u 14:30 sati.



Najave ročišta Višeg suda u Beogradu. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.