BERLIN

Zvizdić sa zastupnikom Bundestaga Juratovićem razgovarao o općim izborima u BiH

Zvizdić i Juratović su se složili da je neophodno zaustaviti odlazak mladih iz BiH

Denis Zvizdić i Josip Juratović. Fena

A. Č. / Fena

18.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u Berlinu sa zastupnikom u njemačkom Bundestagu Josipom Juratovićem, koji je, tokom sastanka, istaknuo da je neophodna veća briga Njemačke i Evropske unije za države zapadnog Balkana.

Juratović je pohvalio usvajanje tri ključna zakona sa evropske agende za BiH koja su potrebna za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i rekao da će Njemačka pomoći da se ozbiljnije krene ka pretpristupnim pregovorima.


Potrebno je najhitnije djelovanje

Zvizdić i Juratović su se složili da je neophodno zaustaviti odlazak mladih iz BiH i naglasili kako je to jedan od najvećih problema sa kojim se suočava BiH, a i cijela regija, i potrebno je najhitnije djelovanje.

Razgovarano je i o jačanju Parlamenta. Juratović je rekao da postoje demokratske snage u regiji i da treba raditi na njihovom osnaživanju uz konkretniju podršku Evropske unije.


Jačanje saradnje u regionu

Tema razgovora bila je i održavanje općih izbora i tom prilikom zastupnik Juratović je rekao da se izbori na demokratskim principima moraju održati, i da je neophodno provesti presude Evropskog suda za ljudska prava i da Bosna i Hercegovina samo potpunom jednakošću svih građana može postati dio evropske porodice.

Zastupnik Juratović je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića o skorom formiranju SPD-ove grupe prijateljstva za zapadni Balkan, koja će doprinijeti jačanju saradnje u regionu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.