POSEBNA SJEDNICA NSRS

Prijedlog Vlade RS: Nulti PDV na osnovne životne namirnice i ukidanje akciza na gorivo

Kako je kazala ministrica finansija Zora Vidović, budžet tog entiteta izdržao bi navedene mjere, a važile bi na određeni rok

U toku je posebna sjednica NSRS. Fena

L. S

18.3.2022

Vlada Republike Srpske predlaže da u proceduru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bude upućen zakon o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, odnosno povećanju PDV-a sa 17 na 22 posto na luksuznu robu i usluge.

Vlada također predlaže upućivanje zakona o ukidanju akciza na gorivo.

Prema obrazloženju ministrice finansija Zore Vidović na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS koja je u toku u Banjoj Luci, budžet tog entiteta izdržao bi navedene mjere, a važile bi na određeni rok.

Prva mjera koja se odnosi na izmjene PDV-a važila bi u predloženom vidu do kraja ove godine, a druga, o ukudanju akciza na naftne derivate, mjesec dana, počev od 1. aprila, i prema potrebi bi bila mijenjana, ukinuta ili produžena u zavisnosti od tržišnih pokazatelja.

Današnja posebna sjednica sjednica NSRS održava se na zahtjev Vlade tog bh. entiteta. Na dnevnom redu je samo jedna tačka - Informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.