POLITIČKI ANALITIČAR

Žarko Papić: Propast pregovora je u rangu obaranja Aprilskog paketa

Bojim se da ulazimo u ozbiljnu krizu

Papić: Kompromis je bio nužan. AVAZ

Piše: A. Kukić

21.3.2022

Politički analitičar Žarko Papić u razgovoru za portal "Avaza" kaže da je propast pregovora oko Izbornog zakona BiH u rangu aranžmana Aprilskog paketa.

- Propast pregovora oko izmjene Izbornog zakona je nešto najgore što se moglo desiti BiH, jer nije bilo samo riječi o pregovorima oko Izbornog zakona, bilo je riječi o stabilizaciji i rješavanju krize u BiH. Obzirom na dramatične geostrateške promjene, govorim o ruskoj agresiji na Ukrajinu, to je bilo najvažnije moguće. 

Nekoliko sati nakon agresije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, na jednom naučnom skupu u Sarajevu, rekao je sam da je ključno postići kompromis oko Izbornog zakona za stabilizaciju BiH, jer Rusima odgovara nestabilna BiH. Ko god bude rušio pregovore oko Izbornog zakona, objektivno radi za rusku stranu – rekao je Papić.

Rješavanje blokada

Dokument koji je ponuđen od Evropske komisije i SAD predstavljao je krupan korak ka građanskoj BiH.

- Balansiranje nacionalnog i građanskog na do sad najbolji mogući način, bez etničkog prefiksa za izbor članova Predsjedništva, smanjenje Doma naroda u FBiH, povećan broj Doma naroda na nivou BiH i rješavanje svih blokada u Federaciji. To je u rangu Aprilskog paketa, pregovori su propali iz istih razloga kao Aprilski paket. 

Tad su Silajdžić i kompanija htjeli 100 posto BiH, sad neko hoće 100 posto građansko društvo u navodima, jer to nema veze s građanskim društvom. Bojim se da ulazimo u ozbiljnu krizu – upozorava.

Navodi kako je jedan od mogućih scenarija da visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

- Onda bi vidjeli kako bi Bakir Izetbegović i svi oko njega dovodili u pitanje legitimitet visokog predstavnika, jednako kao Dodik – rekao je Papić.

Nekontrolisani haos

Mišljenja je da izbor mora biti, međutim bitno je i na koji način će se održati i da će uslijediti intervencija Međunarodne zajednice.

- Jedna je stvar da budu normalni izbori, a druga je da, na primjer, Hrvati budu bojkotovali. Nije riječ samo o HDZ-u, sve partije sa hrvatskim nacionalnim predznakom su spremne na bojkot. Bojkot od strane jednog konstitutivnog naroda znači da Međunarodna zajednica neće prihvatiti rezultate tog izbora, što je valjda jasno i tražit će se međunarodna intervencija. Već sada vidite da je tzv. bošnjačka politička elita beskonačno nerapoložena, kritična i napada Međunarodnu zajednicu zato što ne ispunjava njene zahtjeve – rekao je.

Unutrašnji dogovor sa velikim brojem kompromisa se mora postići, navodi Papić, inače će situacija u BiH da izmakne kontroli.

- Mi sada živimo u situaciji kontrolisanog haosa. Ako se desi ovaj scenario o kojem govorim, dovođenje u pitanje legalnosti izbora ući ćemo u fazu nekontrolisanog haosa. Šta bi ruskoj malignoj politici na Balkanu više trebalo – zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.