PREDSJEDNIK SNSD-A

Dodik: Izbori se trebaju održati, a Izborni zakon se ne treba mijenjati

Odbijena je mogućnost uvođenja elektronskog glasanja jer prema Dodikovim riječima stranci bi isporučili softver i mogli manipulisati stvarnim rezultatima izbora

Piše: H. J. I.

21.3.2022

Milorad Dodik. Screenshot

Od 1. jula penzije u Republici Srpskoj će biti povećane za 10 posto, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, na konferenciji za novinare nakon sastanka Izvršnog komiteta. 

Dodik je prvo izrazio saučešće porodici ubijenog načelnika policije u Prijedoru i najavio izmjenu propisa kako bi se osigurala i ojačala pozicija policajaca i predvidjele rigorzne mjere za akcije poput jutrošnje gdje je nepoznati počinioc prišao i pucao policajcu u glavu.


Suzbiti inflaciju

Dodik je dodao da će od 1. avgusta plate u javnom sektoru biti povećane.

- Naš cilj je da prosječna plata bude 600 eura. Isto tako tražimo da se za socijalni sektor povećaju davanja, kao i da se od 1. maja poveća borački dodatak za deset posto - navodi Dodik.

Kada je u pitanju realni sektor, Dodik je rekao da će se i tu pokušati obezbijediti povećanje plata u dogovorima sa socijalnim partnerima.

- Mjeru koju smo pripremili za realni sektor jeste da se do kraja godine za industriju, a to je realni sektor, povećaju davanja od 40 miliona KM. Na bazi tog davanja mi ćemo tražiti da se za radnike u realnom sektoru povećaju plate - rekao je Dodik.

On je rekao da je inflacija na godišnjem nivou u Republici Srpskoj 6,9 posto te da je danas stopa pokrivenosti uvoza izvozom na istorijskom maksimumu i iznosi 94 odsto.

- Industrijska prozvodnja je rasla 12,1 posto i što je veoma važno u februaru smo isplatili neto platu u visini 1.091 KM - istakao je Dodik. 

U SNSD-u smatraju da bi ove mjere skupa sa ukidanjem akciza za gorivo i PDV-a za robu široke potrošnje trebale suzbiti inflaciju i stabilizovati životni standard.

SNSD se sprema za veliku izbornu pobjedu

Istakao je da su ocijenili da je BiH u krizi. 

- Mi očekujemo da će se izbori raspisati i desiti i smatramo da ne treba da se mijenja Izborni zakon, jer nema konsenzusa u svemu tome - rekao je Dodik 

Odbijena je mogućnost uvođenja elektronskog glasanja jer prema Dodikovim riječima stranci bi isporučili softver i mogli manipulisati stvarnim rezultatima izbora. Neki od njegovih prijedloga je da se isključi mogućnost glasanja putem pošte, da mandat pripada strankama i da Narodna skupština RS-a putem većine bira delegaciju u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

SNSD se, kaže Dodik, sprema za veliku izbornu pobjedu i očekuju 50 posto +1 te dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te najavljuju u godini nakon izbora promjenu Ustava RS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.