NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

UO UINO: Usvojeni koeficijenti za raspodjelu prihoda u drugom kvartalu ove godine

Mišljenje UINO već je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procejenama u vezi s ovim zakonima

Sa današnje sjednice. PRESS SLUŽBA

A. O.

22.3.2022

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje april-juni 2022. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 63,01 posto, RS 33,44 posto te Brčko Distriktu BiH 3,55 posto.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluku kojom se utvrđuje iznos drugog privremenog poravnanja raspodjele preostalog iznosa neizravnih poreza između Federacije BiH i RS za 2021. godinu, te način njezine realizacije. Na ime drugog privremenog poravnanja preostalog iznosa neizravnih poreza za 2021. godinu, RS je dužna da isplati 9.281.415,35 KM Federaciji BiH.


Usvojena odluka

Članovi UO UINO nisu danas usvojili prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo suglasnosti među entitetima.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je ranije usvojio zaključak o formiranju radne skupine koja će nakon svih analiza ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorne kamate koja iznosi 12 posto i odnosi se na prvih šest mjeseci ove godine.



Dostavljeno mišljenje

UO UINO danas je odobrilo Mišljenje dato na Prijedlog Odluke o Carinskoj tarifi za 2022. godinu. Također, usvojeno je izvješće o radu UINO za 2021. godinu.

UO primio je k znanju mišljenje Uprave na izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o trošarinama u BiH. Mišljenje UINO već je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procejenama u vezi s ovim zakonima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.