MINISTAR SE OGLASIO

Košarac: Zatražićemo da BiH bude izuzeta od Odluke Vlade Srbije o zabrani izvoza namirnica

Očekuje da će u što skorijem roku biti okončane formalne procedure kako bi se od Srbije zvanično zatražila dozvola izvoza

Staša Košarac. AGENCIJE

A. O.

22.3.2022

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da očekuje da će u što skorijem roku biti okončane formalne procedure kako bi se od Republike Srbije zvanično zatražila dozvola izvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište RS i Federacije BiH.

- RS promptno je reagovala, tako da nam je resorno ministarstvo dostavilo zahtjev sa iskazanim potrebnim količinama merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice koje je potrebno uvesti iz Srbije. Iz Federacije BiH još nismo dobili isti zahtjev, ali očekujemo da će nam to dostaviti u što skorijem roku, kako bismo mogli nastaviti dalju proceduru - naglasio je ministar Košarac.

       

Zabrana izvoza

On je objasnio da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na temelju dostavljenih zahtjeva nadležnih entitetskih ministarstava, sačiniti informaciju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji će se potom obratiti zvaničnim zahtjevom predsjedniku Vlade Republike Srbije.

- U suštini, zatražićemo da BiH bude izuzeta od Odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, odnosno da nam se dozvoli uvoz merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije - naveo je ministar Košarac.

Kako je istakao, sve aktivnosti provode se u cilju sprječavanja nestašice određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištu RS i Federacije BiH, kao i očuvanja postojećeg obima poljoprivredne proizvodnje.


Pozitivan odgovor

- Ohrabruje me opredijeljenost i angažovanost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucija RS da pravovremeno obezbijedimo dovoljne količine osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Vjerujem da će institucije Federacije BiH slijediti ovakvu politiku na dobrobit svih građana i domaćeg poljoprivrednog sektora - poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da o ovom pitanju kontinuirano komunicira sa ministrima poljoprivrede RS i Federacije BiH, te najavio da će u okviru njegove predstojeće posjete Srbiji to biti predmet razgovora sa nadležnim ministarstvima ove države.

- Sutra putujem u Beograd, gdje ću me očekuju sastanci sa ministrima trgovine i poljoprivrede Srbije. Uvjeren sam da će Srbija pozitivno odgovoriti na naš zahtjev na temelju dosadašnje saradnje, prijateljskih i bratskih veza, te dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa - naveo je ministar Košarac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.