BORAVIT ĆE U BEOGRADU

Košarac: Prioritetno je nastaviti izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u BiH

Uvjeren sam da će nadležna tijela u Srbiji imati razumijevanja za iskazane potrebe naših proizvođača i potrošača

Košarac: Poziv da BiH bude izuzeta od Odluke. Agencije

A. K.

23.3.2022

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH prioritetno rade na omogućavanju izvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište BiH.



Nemogućnost realizacije

On je naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na temelju dostavljenih zahtjeva entitetskih ministarstava poljoprivrede, sačinilo informaciju o potrebnim količinama nabavke merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, koja je upućena predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

- Na osnovu ovih informacija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH će od premijera i nadležnih organa Srbije zatražiti da BiH bude izuzeta od Odluke Vlade Srbije o privremenom zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, odnosno da nam se dozvoli nastavak uvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice - naveo je ministar Košarac.

Kako je istakao, domaći proizvođači imaju ugovorene količine nabavke pomenutih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa proizvođačima iz Srbije, ali nisu u mogućnosti da se realizuju zbog pomenute Odluke Vlade Srbije.


Uvažavanje zahtjeva

- Ukupna ugovorena količina za BiH iznosi 196.145 tona. Kada su u pitanju proizvođači iz Republike Srpske, ugovorena je nabavka 28.450 tona merkantilne pšenice, 51.800 tona merkantilnog kukuruza i 50 tona pšenične krupice. Što se tiče Federacije, ugovoreno je 37.725 tona merkantilne pšenice i 78.120 tona merkantilnog kukuruza - precizirao je ministar Košarac.

On je pohvalio napore i aktivnosti institucija na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se poljoprivrednim proizvođačima i potrošačima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH omogućile dovoljne količine hrane i hrane za životinje, s obzirom na evidentne poremećaje na globalnom tržištu određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

- Iskoristiću višednevnu radnu posjetu Beogradu kako bih sa ministarstvom trgovine i poljoprivrede Srbije razgovarao o potrebi da nam omogući nastavak izvoza pomenutih proizvoda. Prioritetno nam je da spriječimo nestašicu i očuvamo obim domaće poljoprivredne proizvodnje. Uvjeren sam da će nadležna tijela u Srbiji imati razumijevanja za iskazane potrebe naših poljoprivrednih proizvođača i potrošača, te će uvažiti naše zahtjeve u duhu prijateljskih odnosa i dobre saradnje - poručio je ministar Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.