AMERIČKI PROFESOR

Dejvid Petigru: Rusija posljednjih deset godina pokušava destabilizirati BiH

Tu su izjave ruske Ambasade u BiH, oni ne vide BiH kao jednu državu nego kao skup entiteta, rekao je Petigru

Dejvid Petigru. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

23.3.2022

Dejvid Petigru (David Pettigrew), profesor filozofije na američkom univerzitetu "Southern Connecticut State University", kazao je za N1 kako Ruska Federacija posljednjih deset godina pokušava destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Ruska Federacija posljednjih deset godina pokušava destabilizirati BiH, uključujući i davanje podrške izbornoj reformi koju predlaže hrvatska stranaka HDZ. Tu su izjave ruske Ambasade u BiH, oni ne vide BiH kao jednu državu nego kao skup entiteta.

Republika Srpska je postala neka vrsta Donbasa, entitet koji se odvojio i koji će pružiti otpor NATO-u i EU. Ilegalna invazija Ukrajine, naravno podiže našu brigu u onome što bi se moglo ticati BiH - rekao je Petigru.


On je naglasio da je primanje BiH u Evropsku uniju jako važno pitanje. Podsjetio je i na to kako je Rusija 2010. godine stavila veto na rezoluciju o genocidu u Ujedinjenim nacijama. Petigru je, odgovarajući na pitanje da li se može ukrajinska kriza preliti na BiH i zapadni Balkan, rekao da misli da je najpraktičnije odmah primiti Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju.

- To je jedan od načina da riješimo brigu koju svi osjećamo. Bitno je doći i pod okrilje NATO-a te krenuti prema ustavnoj reformi - istakao je Petigru.

Američki profesor je, govoreći o pregovorima o izmjeni Izbornog zakona BiH, rekao kako bi bio zabrinut da su oni bili uspješni. Naglasio je da ne može razumjeti motive podrške procesu koji bi ustanovio nacionalističke strane, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.