ISPRED PARLAMENTA FBIH

Penzioneri protestiraju zbog Prijedloga zakona o vanrednom usklađivanju penzija

Kako su naveli, nezadovoljni su pokušajem privilegiranja penzionera, bivših pripadnika Oružanih snaga BiH

L. S. / Fena

24.3.2022

Penzioneri okupljeni ispred zgrade Parlamenta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ispred Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu okupili su se penzioneri koji protestiraju zbog Prijedloga zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih prema Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.


Oštra i negativna reagiranja

Ovaj zakon nalazi se na predloženom dnevnom redu današnje vanredne sjednice Doma naroda PFBiH.

Iz svih općinskih, gradskih, kantonalnih udruženja i saveza penzionera su veoma oštra i negativna reagiranja na pokušaj favoriziranja pojedinih kategorija penzionera u odnosu na ostale penzionere čije su penzije skromne i ne zadovoljavaju osnovne životne potrebe.

Penzioneri su, kako su naveli, nezadovoljni pokušajem privilegiranja penzionera, bivših pripadnika Oružanih snaga BiH. Predloženim zakonom predviđa se da im iznos penzije bude u visini plaće koju trenutno primaju, a prema podacima Federalnog zavoda PIO.

Predstavnik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić naglasio je da se navedeni zakon našao na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda, i pored apelacije Vlade Federacije BiH Ustavnom sudu FBiH na odluku Predstavničkog doma, koji je ranije usvojio ovaj Prijedlog zakona.


Razmotriti sve okolnosti

- Tražili smo da se zakon povuče s dnevnog reda, da predstavnici predlagača zakona, Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO upriliče sastanak, temeljito razmotre sve okolnosti i pokušaju iznaći najprihvatljivije rješenje – rekao je Mehić.

Dom naroda uvažio je zahtjev Saveza udruženja penzionera FBIH da omogući prisustvo njihovog predstavnika sjednici i da on iznese stav Saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.