POREZNA UPRAVA FBIH

Na području SBK i TK izvršeno 49 inspekcijskih nadzora: Otkriveno 27 neprijavljenih radnika

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika

Porezna uprava FBiH o računima. ILUSTRACIJA

A. O.

24.3.2022

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni uredi Novi Travnik i Tuzla izvršili su 22. i 23. marta 2022. godine 49 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju koji obavljaju proizvodnu djelatnost – tekstilna i kožna industrija, djelatnost trgovine, mesnice, pekare i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Travnika, Tuzle, Kalesije, Živinica i Lukavca s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 27 neprijavljenih radnika, 10 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekat koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćen je jedan objekat, izdato je 28 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 64.300,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.