KONAČNO USVOJEN PRIJEDLOG

Dr. Mirsad Kacila, pokretač zakona o zabrani pušenja, za "Avaz": Ovo je korak naprijed

Smatram to dobrom početnom osnovom za dalje uređenje ovog polja kada se govori o kontroli duhana i korištenja u javnim prostorima, rekao je dr. Kacila

Dr. Mirsad Kacila: Zakon će vrlo brzo biti primjenjiv. Avaz

Piše: N. Aj.

24.3.2022

Zakon o zabrani pušenja stajao je skoro četiri godine u ladici, a danas je na sjednici Doma naroda Federacije BiH konačno usvojen Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uz amandmane.

Njega je "iz ladice" izvadio zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i predsjednik Odbora za zdravstvo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, dr. Mirsad Kacila, koji je iskazao zadovoljstvo zbog današnje odluke zastupnika u Domu naroda.


Jako važno za FBiH

- Ovo je korak naprijed. Međutim, tu postoje neki amandmani o kojima treba Parlament da se izjasni i da ih uvrsti u taj zakon. Neki od tih amandmana imaju, a neki nemaju neka velika uporišta - rekao je dr. Kacila za "Avaz".

Istakao je da je donošenje takvog zakona jako važno za Federaciju BiH.

- Smatram to dobrom početnom osnovom za dalje uređenje ovog polja kada se govori o kontroli duhana i korištenja u javnim prostorima. Mislim da je dobro što smo ovo pokrenuli i što smo konačno i dobili jedan takav zakon. Vrlo brzo će biti primjenjiv - rekao nam je dr. Kacila.

Ograničavanje upotrebe najlon kesa

Otkrio je da će uskoro pokrenuti i novu inicijativu koja se odnosi na ograničavanje upotrebe najlon kesa na području Federacije.

- Ono što se dešava ovdje s tim produktima i kako izgledaju rijeke, putevi kada se vozite... Izgledamo kao jedna velika čerga a ne kao normalna država. Sada će i to biti jedan od prijedloga koji prije svega treba sa radnom resornom grupom da ga pripremimo i damo u proceduru - zaključio je dr. Kacila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.