ODRŽANA ČETVRTA SJEDNICA

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održana sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om BiH

Razgovarano je i o pitanjima kadrovskih izmjena u sastavu Komisije uslijed odlaska u penziju nekih članova

Sa održane sjednice. MVP BiH

A. O.

25.3.2022

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas je održana četvrta sjednica Komisije za saradnju sa NATO-om BiH. 

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je razmatranje izrade Programa reformi BiH za 2022. godinu.

Usaglašeno je da će se metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijati po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021, odnosno da će sve institucije uključene u rad Komisije ažurirati i dostaviti svoje priloge do kraja mjeseca maja, nakon čega bi na narednoj sjednici Komisija utvrdila konačan prijedlog Programa reformi 2022.


Podržali rad Komisije

Sjednici su prisustvovali brigadna generalica NATO štaba u Sarajevu Pamela MekGaha (Pamela McGaha) i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Kristijan Posa (Krisztián Pósa).

Brigadna generalica MekGaha (McGaha), u svom prvom predstavljanju Komisiji nakon preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, i ambasador Posa (Pósa) podržali su rad Komisije i istakli kako će Bosni i Hercegovini i dalje pružati punu podršku tokom provođenja reformskih aktivnosti.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH Josip Brkić naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa NATO-om. On je informirao prisutne o nedavnoj posjeti NATO sjedištu u Briselu, upriličenoj radi održavanja konsultacija po pitanju sadržaja novog Strateškog koncepta, koji će biti usvojen na Madridskom samitu NATO-a u junu 2022. godine. 

Današnji susret. MVP BiH

Zadržavanje odredbi

Kao zemlja partner, BiH pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog Strateškog koncepta.

Pozdravio je namjeru da se u strateškom konceptu zadrže odredbe koje se odnose na politiku “Otvorenih vrata” i definisanje Zapadnog Balkana kao regiona od strateškog interesa za NATO.

Razgovarano je i o pitanjima kadrovskih izmjena u sastavu Komisije uslijed odlaska u penziju nekih članova, kao i izdavanju potrebnih sigurnosnih dozvola za pristup tajnim NATO podacima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.