PREDSJEDNIK HSS-A

Karamatić: Vrijeme da se krene u teritorijalnu reorganizaciju BiH

Osvrnuo se i na propale pregovore o izmjenama Izbornog zakona, kazavši kako su Hrvati išli do maksimuma i da su popuštali

Karamatić: Gore stanje nego 1996. godine. Screenshot / N1

A. K.

25.3.2022

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a uoči sjednice HNS-a BiH kazao je da očekuje da se aktivira posljednji zaključak sa vanrednog sabora HNS-a i da se konačno krene u "institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH".


Dublje podjele

- Ovaj protektorat na ovaj način ne može funkcionirati, vrijeme je da se napravi cjelovita rekonstrukcija. To bi značilo da bi BiH trebala biti unija tri republike, tri entiteta ili velekantona i da konačno od ovog napravimo jednu funkcionalnu državu - smatra Karamatić.

Govoreći o mogućim posljedicama ukoliko dođe do realizacije tog zaključka, Karamatić tvrdi da se etničke podjele danas dublje nego 1996. godine, nakon završtka rata, te da bi to u ovom trenutku bila najbolja opcija.


Crvena linija

- To je činjenica da je danas stanje gore nego što je bilo 1996. do toga su dovele politike međunarodne zajednice i politike ljudi koji su više hodali po ambasadama, nego što su gledali kako zemlju napraviti funkcionalnom - poručio je.

Osvrnuo se i na propale pregovore o izmjenama Izbornog zakona, kazavši kako su Hrvati išli do maksimuma, da su popuštali, no da postoje crvene linije koje se ne mogu preći, kao i položaji koji se ne mogu napustiti. Ukoliko se “bošnjačka strana” predomisli, voljni su kako je kazao, potpisati Izborni zakon te s njim ići u parlamentarnu proceduru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.