PORUKA IZ BUNDESTAGA

Ahmetović: Moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabiliziranje BiH

Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom, poručio je Ahmetović

Adis Ahmetović. Arhiv

E. Ć. / Politički.ba

25.3.2022

Specijalni izaslanik poslaničke grupacije Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Bundestagu za zapadni Balkan Adis Ahmetović rekao je za "Politički.ba" da je važan i podjednako neophodan znak činjenica da se njemački Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u BiH bavi aktuelnom situacijom na zapadnom Balkanu.

Ahmetović je potvrdio da je on inicijator rasprave u njemačkom parlamentu o stanju u našoj državi, a ta rasprava je zakazana za 6. april, odnosno na 30. godišnjicu početka napada na Sarajevo.

- Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Evropom. U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, također pokušava potkopati Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Njemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije - rekao je Ahmetović za Politički.ba, te dodao da je Josip Juratović, njegov stranački kolega, podržao temu o kojoj će se raspravljati u Bundestagu.

Inače, toj raspravi će prisustvovati i bivši visoki predstavnici u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) i Valentin Incko (Inzko).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.