VAŽNO IMENOVANJE

Magazinović za "Avaz": Iskoristit ću svoj angažman za podršku Bosni i Hercegovini

Magazinović je izabran je na poziciju predsjednika Komiteta za održivi razvoj Globalnog vijeća za mir i toleranciju (GCTP)

Saša Magazinović i Ahmed bin Mohammed Al Jarwan. AGENCIJE

Piše: E. T.

26.3.2022

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović izabran je na poziciju predsjednika Komiteta za održivi razvoj Globalnog vijeća za mir i toleranciju (GCTP), čiji članovi su poslanici parlamenata i aktivisti iz cijelog svijeta. Povodom ovog laskavog imenovanja, Magazinović je u izjavi za "Avaz" kazao da ovaj izbor osjeća kao veliku čast, ali i satisfakciju.


- Prije svega moram reći da izbor na mjesto predsjednika Komiteta za održivi razvoj jedne velike međunarodne organizacije koja okuplja članove iz 85 država osjećam kao časti, ali i satisfakciju za dosadašnji rad i zalaganje na promociji vrijednosti tolerancije i širenja kulture mira, te borbi protiv diskriminacije, rasizma i ekstremizma. U Komitetu kojim predsjedavam su poslanici iz Evropskog parlamenta, Njemačke, Kosova, Tanzanije, Pakistana, Indonezije, Sejšela… i u budućnosti ćemo imati priliku da zajedno i u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta ponudimo odgovor na neke od ključnih globalnih izazova kao što su klimatske promjene, smanjenje uticaja svjetske krize i konflikata na održivi razvoj, kao i borbu za jednako pravo svih za mogućnosti postizanja ciljeva održivog razvoja - rekao je Magazinović u izjavi za "Avaz".

Magazinović najavljuje kako će iskoristiti svoj angažman da zagovara podršku Bosni i Hercegovini te otkriva da je već danas na prvoj sjednici biroa o tome govorio.

- Radujem se mogucnosti da se obratim na sutrašnjoj plenarnoj sesiji koja ce se održati u Parlamentu Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dahbiu. Bit će i to prilika da pored aktivnosti komiteta spomenem dešavanja na Balkanu i u Bosni i Hercegovini u kontekstu tolerancije i mira -  navodi Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.