LIČNA POTROŠNJA

Cijene u BiH u odnosu na februar prošle godine više za 8,1 posto

Potrošačke cijene u februaru u prosjeku su više za 1,5 posto u odnosu na januar, objavila je Agencija za statistiku BiH

Hrana i bezalkoholna pića u februaru u prosjeku su skuplji za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ilustracija

A. Č.

28.3.2022

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru u prosjeku su više za 1,5 posto u odnosu na januar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u februaru u prosjeku su skuplji za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, stanovanje i režijski troškovi za 1,1 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za jedan posto, a zdravstvo za 0,3 posto.

Prijevoz je u prosjeku skuplji za 3,3 posto, komunikacije, obrazovanje i ostala dobra i usluge za po 0,1 posto, dok su rekreacija i kultura u prosjeku skuplji za 0,5, za koliko su poskupjeli i restorani i hoteli.

Nivo cijena u BiH u februaru, u odnosu na isti mjesec lani, viši je za 8,1 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 13,3 posto, alkoholna pića i duhan za 0,5 posto, stanovanje i režijski troškovi za sedam posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 5,1 posto, a zdravstvo za 1,1 posto.

U februaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prijevoz je u prosjeku skuplji za 15,4 posto, komunikacije za 0,3, za koliko je u prosjeku skuplje i obrazovanje, rekreacija i kultura za 4,6, restorani i hoteli za pet posto, a ostala dobra i usluge za 3,2 , dok su odjeća i obuća u prosjeku jeftiniji za 7,1 posto. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.