PD PARLAMENTA FBIH

Prašović-Gadžo: Vlada FBiH ne daje ni sredstva koja je dužna, tražimo pet miliona za Opću bolnicu

Ako se ne podrže naši amandmani klub SBB-a će glasati protiv, rekla je Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo. AGENCIJE

Piše: S. Spahić

29.3.2022

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje se raspravlja o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. 

U sklopu ovog Zakona se raspravlja o raspodjeli sredstava zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači FBiH i/ili kantoni.

Ovaj zakon je izazvao veliku raspravu i kritiku od strane opozicionih zastupnika.

Politička trgovina

Za riječ se javio zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić.

- Ovaj zakon je došao na dnevni red političkom trgovinom i bez ikakvog utvrđenog kriterija. Opći dojam je da se dodjeljuje najviše onim koji su najnesavjesniji i onim koji imaju najveće gubitke. Ovo nije zakon samo o finansijskoj konsolidaciji, nego i o restruktuiranju, a u ovom zakonu nema ništa restruktuirajuće. Konsolidirati nešto, a da ne znamo šta se unutra nalazi je amaterski. Ovim Zakonom se nagrađuju loši menadžeri i loše politike. Jel mi trebamo dati sredstva ljudima, koji će i dalje biti direktori, a dosad su napravili najveće dugove u tim ustanova - upitao je Mašić.

Pojasnio je da će amandmanom pokušati da utiču tako da se sredstva trebaju dati, ali da se ne daju onim koji su napravili dugove. Rekao je i da nisu potrebne interne kontrole, nego eksterne kontrole.

Gašenje Opće bolnice

Goran Akšamija, zastupnik NIP-a, rekao je da je cilj ovakve raspodjele sredstava nastavak prakse iz 2016. godina, kojoj je namjera bila gašenje Opće bolnice "Abdulah Nakaš" i spajanje iste sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu.

Obratila se i zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, koja je navela amandman SBB-a da se umjesto dva miliona Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dodijeli pet miliona.

- Ne smijemo pretvoriti ovo u politički obračun i bilo šta što ima politički predznak, nego trebamo na raspodjelu sredstava gledati savjesno. Podsjećam vas na činjenicu da Vlada FBiH ne uplaćuje ni ona sredstva koja je dužna prema Fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a ta sredstva se odnose na liječenje najtežih pacijenata, kao što su onkološki, pa zato mi liječimo bolesne SMS porukama. Ako se ne podrže naši amandmani klub SBB-a će glasati protiv - kazala je Prašović-Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.