REAKCIJA

Iz Kabineta Džaferovića: Dodik nijednom nije dao saglasnost za korištenje resursa OSBiH za gašenje požara, pozivamo ga da to učini sada

Napomenuli su da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara

Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Avaz

N. Aj.

29.3.2022

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića reagirali su na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa Oružanih snaga BiH u slučajevima gašenja požara.

- Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obavještava javnost o sljedećim činjenicama. Predsjedništvo BiH je u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. mart 2022. godine. Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega 8 uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem.

Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OSBiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost - istaknuto je.

Napomenuli su da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara.

- Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu. Stoga i ovom prilikom pozivamo člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara - zaključeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.