SJEDNICA U 13 SATI

Vijeće ministara BiH sutra raspravlja o rezolucijama EBRD-a kojima se uvode sankcije Rusiji i Bjelorusiji

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države

Sa jedne od prethodnih sjednica Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara BiH

Piše: N. Aj.

29.3.2022

Vijeće ministara BiH sutra će održati 48. redovnu sjednicu u 13 sati.

Na dnevnom redu je 14 tačaka, a među njima su i rezolucije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojima se uvode sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog napada na Ukrajinu.

Podsjećamo, 1. aprila BiH ističe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju. Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.


Najava sjednice i dio tačaka na dnevnom redu. Printscreen

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) uz prisustvo predstavnika osam ambasadora Evropske unije nedavno je uručio zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama EBRD.

Među tačkama o kojima će se raspravljati je i Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata kao i Nacrtu memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje" između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

Dio tačaka na dnevnom redu. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.