SUD BIH

Suđenje Cikotiću: Za dvije odluke nisu ispoštovane propisane procedure

Aneksi nisu odobreni od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je Dalibor Perić

Cikotić: Tereti se da je iskoristio svoj službeni položaj. Birn

Birn

29.3.2022

U sudu biH danas je nastavljeno suđenje bivšem ministru odrbane BiH i sadašnjem ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću.

Dalibor Perić, koji je od 2011. do 2014. godine radio u Ministarstvu odbrane BiH i bio član Komisije za vođenje postupaka rješavanja pokretne vojne imovine, kazao je da je bio usmjeren na provođenje operacija rješavanja viškova naoružanja, koji su proglašeni viškom Odlukom Predsjedništva BiH.

Izjavio je da je upoznat sa aneksima iz 2010. godine i da je uočio određene nelogičnosti. Dodao je da je pored neusklađenosti naziva, uočio i dio vezan za poštivanje pravnih procedura te odluke koje nisu pratile pravni okvir.

Objasnio je da, kada se radi postupak demilitarizacije, Ministarstvo odbrane dostavlja prijedlog Komisiji, koja rezimira tri principa (prodaja – donacija – uništenje) o rješavanju pokretne vojne imovine, nakon čega se prijedlog šalje Predsjedništvu, koje donosi konačnu odluku.

Predsjedništvo daje saglasnost

Na upit tužioca Mladena Furtule da li je ispoštovana procedura kada je riječ o aneksima Ministarstva odbrane iz marta i oktobra 2010. godine, Perić je izjavio da za ove dvije odluke nije ispoštovana propisana procedura.

- Aneksi nisu odobreni od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine (…) Komisija za vođenje postupaka rješavanja pokretne vojne imovine se trebala baviti sa sva tri principa, ali nije, i nije mi poznato zašto, nego su se bavile druge organizacione jedinice - rekao je Perić, dodavši da predmet rješavanja Ministarstva odbrane mogu biti prethodno definisani viškovi.

Na pitanje branioca Fahrudina Ibrišimovića, Perić je kazao da ne zna da li je firma “Scout” izabrana prije mandata Cikotića te je izjavio da cijeni da je vršena izmjena osnovnih ugovora zbog vremenskih razlika od 2004. i 2005. do 2011. godine i da zna da aneksima nije mijenjana cijena ugovora.

- Zašto insistirate na potrebi da Predsjedništvo daje saglasnost za nešto za šta je već dalo odluku da se to realizira? - upitao je optuženi Cikotić, na šta je svjedok odgovorio da se nije dala saglasnost da se bilo koja nova sredstva nađu na tim ugovorima.

11 materijalnih dokaza

Optužnica tereti Cikotića da je u vremenskom periodu od 30. decembra 2009. do 17. jula 2011. godine u Sarajevu, kao ministar odbrane, po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim pomoćnikom ministra i drugim licima, u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” d.o.o. Zagreb.

Kako se navodi, Cikotić je iskoristio svoj službeni položaj na način da je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od marta 2008. godine, i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije, te je zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključena tokom 2003. i 2004. godine.

Svjedok Velimir Perić, koji je 2010. godine radio u Ministarstvu odbrane na poziciji stručnog savjetnika u Sektoru za logistiku, izjavio je da je dijelom bio involviran u proceduru sa firmom “Scout” jer je pripremao normativno-pravni dio nacrta aneksa.

Rekao je da nije sudjelovao u pregovaračkom postupku, ali da ga je kolega u pogledu vojnog dijela ugovora upoznao da je jedan dio naoružanja uništen, koji je bilo potrebno zamijeniti raspoloživim sredstvima, pri čemu cijena ostaje nepromijenjena. Dodao je da mu nije poznato gdje je nacrt aneksa otišao nakon njegove izrade.

Na upit Odbrane, Perić je izjavio da ne zna da su aneksi otišli na saglasnost Pravobranilaštvu BiH.

Na današnjem ročištu, Tužilaštvo je uložilo u spis i 11 materijalnih dokaza, među kojima su ugovori i aneksi na ugovore o prodaji naoružanja i vojne opreme te odluke o odobravanju isporuke municije i zamjene roba.

Odbrana je uložila prigovor relevantnosti i zakonitosti na četiri dokaza, na šta je Tužilaštvo kazalo da je mišljenja da su uloženi aneksi najrelevantniji.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. april.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.