NAKON SKANDALA

Mladen Grujičić se pravda: Ne znam ko je Saša Cvjetan, otkud ja znam ko hoda Srebrenicom!?

Zašto bih ja istraživao kako je on došao i u čijem prisustvu, pita Grujičić

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić. AFP

Piše: N. Aj.

29.3.2022

Nakon što je na obilježavanju Dana općine u Srebrenici 11. marta prisustvovao i nekadašnji pripadnik zloglasne jedinice Škorpioni, osuđeni ratni zločinac Saša Cvjetan, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je za "Avaz" rekao da ni ne zna ko je taj čovjek.

- Da mi iz medija nije rečeno, zaista ne bih ni znao da je to taj čovjek. U protokolu su zvanice koje su usaglašene sa bošnjačkim predstavnicima vlasti i srpskim. Ne znamo sve funkcionere iz FBiH, a opet Bošnjaci ne znaju sve funkcionere koje treba pozvati iz RS. Mi se usaglašavamo. Na tom spisku nema tog gospodina. U salu može ući svako ko je bio prisutan, tako se desilo da je i on, bilo da je došao u pratnji nekoj ili s nekim od prijatelja - rekao je Grujičić.

Na našu konstataciju da je ipak on načelnik Srebrenice zbog čega se on poziva na odgovornost, Grujičić je odgovorio:

- Ma to poziva Ćamil Duraković, koji sjedi s Naserom Orićem i nikom ništa, to je sve uredu. Ali kada treba da se uzme neki politički poen, on je tu prvi da se oglasi. Bio je u toj sali, zašto nije reagirao? Oni traže moju smjenu od visokog predstavnika, traže svaki trenutak da zloupotrijebe kako bi došlo do moje smjene koju željno iščekuju. Kakve veze ima čovjek koji je prisutan u sali ili u gradu ili restoranu, to može da bude bilo ko. Šta je ko radio u prošlosti ne znam, niti me zanima, niti je to moj posao. Ako je čovjek slobodan, ako je tu došao znači slobodan je, nije u zatvoru.

Ponovio je da on Cvjetana nije pozvao.

- Zašto bih ja istraživao kako je on došao i u čijem prisustvu? Zašto bih ja to radio? Ako je čovjek prekršio neki zakon postoje oni koji to treba da istražuju. Zašto bih ja to radio? Neka istražuju oni koje zanima taj čovjek - rekao je Grujičić.

- Svako ima pravo da dođe u Srebrenicu, ko je dobronamjeran, ko ne pravi nikakve prestupe. Šta ja imam istraživati? Otkud ja znam koliko ima još takvih ljudi koji se sada šeću Srebrenicom, a koji imaju takvu historiju. Pa dobro, mogu se raspitati kako je čovjek došao. Ja zaista ne bih pozvao, ne bih to uradio. Ne bih stavljao prst u oko bilo kome svojim gestom da pozovem nekoga ko bi iziritirao drugog. Vi u masi ne možete da znate ko je ko šta je on radio i kakvu prošlost ima - rekao je Grujičić.

Ali načelnik Srebrenice se tu nije zaustavio očigledno poznavajući i presude u slučaju legendarnog komandanta Orića.

- Ćamil Duraković zna kakvu prošlost ima Naser Orić, bez obzira koliko to negirao, bez obzira koliko sudovi omalovažavali njegova djela. Ljude ne interesuje kako je Cvjetan došao u Srebrenicu, već se ide ka 11. julu, treba dići malo tenzije kao i svake godine. Uvijek se nađe nešto da se o tome priča i talasa - rekao je Grujičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.