PRAŠOVIĆ-GADŽO I ČENGIĆ

Usvojena Rezolucija o BHRT-u: Predstavnički dom traži od Poreske uprave deblokadu računa

Ovu incijativu su predložili zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo i zastupnik SDP-a Irfan Čengić

Sanela Prašović-Gadžo. SCREENSHOT

Piše: S. Spahić

29.3.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je jednoglasno usvojio Rezoluciju o BHRT-u.

Ovu incijativu su predložili zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo i zastupnik SDP-a Irfan Čengić.

Ovom incijativom se traži deblokada računa BHRT-a.

Ugrožena egzistencija

- Ja sam osoba koja je dugi niz godina radila u BHRT-u, a radila sam također i u Federalnoj televiziji. Rezolucija se odnosi na to dajemo smjernice Poreskoj upravi da odblokira transakcijske račune BHRT-a. To je važno iz nekoliko razloga, a prije svega jer je to televizija koja ima državnu odrednicu. Mi smo se u ratu borili da sačuvamo i državu i televiziju i uspjeli smo u tome. Pozivam vas da ovaj dom ne bude saučesnik rušenja BHRT-a svojim neradom - rekla je Prašović-Gadžo.

Rekla je da postoji prostor da se pomogne konkretno da bi se odblokirali računi i da se napravi prvi korak u normalnom funkcioniranju BHRT-a.

- Važna je ova kuća i zbog 870 radnika, 870 porodica, koji su mene kontaktirali otkad je nastala ova situacija. To su vrijedni ljudi, koji nisu ničim zaslužili da se nađu u ovakvoj situaciji, a oni jutros razmišljaju kako da svojoj djeci daju užinu i kako da prežive dan. Važno je da podržimo i zato što preko repetitora Radio-televizije Bosne i Hercegovine idu relejni sistemi veze OS BiH, policijskih agencija, državnih institucija, drugih televizija i tako dalje. Praktično time, ako rušite BHRT, rušite i sistem BiH - dodala je Prašović-Gadžo.

Poreska uprava ne može sama

Obratio se na sjednici i supredlagač ove rezolucije Irfan Čengić.

- Ključni dio je preporuka Poreskoj upravi da bi se odblokirali računi. Nemojte da mi budemo omča oko vrata BHRT-u. Ja direktora Poreske uprave poznajem i siguran sam da on ne bio htio da se BHRT ugasi, ali on ne može da radi ništa na svoju ruku. Ukoliko mu mi dajemo preporuke, on će dobiti izuzeće od eventualne odgovornosti. To je učinjeno i sa bolnicima i sa rudnicima, kojim je tako data mogućnost da normalno posluju - rekao je Čengić.

Irfan Čengić. SCREENSHOT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.