DELEGAT SBB-A

Marić za "Avaz": Od našeg glasanja ovisi isplata penzija, sramotno je da nas Vlada FBiH dovodi pred svršen čin

U budžetu je stavka od, čini mi se, 107 miliona za sitni inventar, a Novalić nama govori kako je prepoznao potencijal u poljoprivredi i da će dati 105 miliona za poljoprivredu, što znači više za sitni inventar nego poljoprivredu

Zvonko Marić. AVAZ

Piše: S. Spahić

30.3.2022

Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Federacije BiH se glasa o Budžetu Federacije BiH. Sutra ističe i privremeno finansiranje, pa stoga od glasanja delegata u Domu naroda ovisi isplata penzija i ostalih budžetskih izdvajanja.

Tim povodom smo kontaktirali delegat SBB-a u Domu naroda FBiH Zvonka Marića, koji često kritikuje zato što Vlada FBiH kasno dostavlja razne dokumente, pa zastupnici zbog osjetljivosti tema su prinuđeni glasati za razne zakone, iako se ne slažu u potpunosti sa sadržajom predloženih zakona.

Zvonko Marić je za "Avaz" rekao da će zbog delikatne situacije biti prinuđeni da glasaju za Budžet FBiH, ali da će ukazati na sve anomalije u istom, te je najavio da će uputiti u proceduru Rezoluciju o BHRT-u, koju je Predstavnički dom već usvojio na incijativu Sanele Prašović-Gadžo (SBB) i Irfana Čengića (SDP). 

Penzija nije milostinja

- Na svakoj sjednici ukazujem na odnos Vlade Federacije prema Domu naroda FBiH, kao najviše zakonodavnom tijelu u FBiH. I na posljednjoj sjednici sam rekao da je njihovo ponašanje sramno i da nas uvijek dovedu pred svršen čin, bez obzira da li bila riječ o borcima, boračkim pravima, penzionerima ili budžetu. To je potcjenjivački pristup i srozavanje Doma naroda FBiH - poručio je Marić.

Kaže da ne zna kako bi se Vlada Federacije mogla sankcionisati povodom toga.

- Vi sutra možete da kažete šta god hoćete, ali oko 400.000 penzionera čeka tu penziju, a pogotovo u vrijeme krize. Penzija je stečeno pravo, a ne neka milostinja. Laži koje čujete od premijera Fadila Novalića, kada obrazlaže budžet su sramotne. U budžetu je stavka od, čini mi se, 107 miliona za sitni inventar, a on nama govori sada kako je prepoznao potencijal u poljoprivredi i da će dati 105 miliona za poljoprivredu. Dakle, više za sitni inventar, nego za poticaje u poljoprivredi. Zamislite kakve su to brutalne laži i obmane - navodi Marić.

Marić pojašnjava da Vlada zapravo nije dala ništa za poljoprivredu, nego je prošle godine u budžetu bilo planirano 80 miliona za poljoprivredu, a isplaćeno je samo 15 miliona, tako da su sredstva od prošle godine samo prebačena za ovu godinu uz mali dodatak.

- Sramotno je i da Vlada FBiH izdvaja milion za samopromociju. Za promociju čega? Za odlazak mladih? Ko će nama uplaćivati penzije? Ja znam da nas gospodin Novalić često zabavi svojim izjavama, šalama i time što možda ne razumije neke tokove i procese, ali budžet je ozbiljna stvar i mogao bi tu svoju potrebu za duhovitošću da reducira u ovim teškim vremenima, jer to vrijeđa ljudsku inteligenciju - rekao je.

Vlada FBiH ne poštuje Dom naroda

Na sjednicama Doma naroda FBiH vrlo rijetko budu prisutni predstavnici Vlade FBiH, a takav odnos Vlade FBiH Marić stalno kritikuje.

- Manir ove Vlade, koja je u tehničkom mandatu i ne znam koliko će još dugo biti, je da dođu na sjednicu kao predlagači nekih zakona i nama kažu nešto i ne sačekaju ni pitanja zastupnika koja se odnose na te zakone, nego odmah napuste sjednicu. Na prošloj sjednici sam rekao da oni pošalju uglavnom neke državne službenike, a ti službenici ne znaju ni da smo mi delegati i oni ne žele da odgovaraju na naša neugodna pitanja, nego se ponašaju arogantno kao i Vlada - pojašnjava Marić.

Naveo je da su od ministara na sjednicama najčešće prisutni dopremijerka Jelka Miličević (HDZ), ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) i ministrica okoliša i turizma Edita Đapo (SBB) i vrlo rijetko neki pomoćnik ministra, a ostalo su sve državni službenici.

- Nažalost je takav odnos Vlade, a mi smo njihovi taoci. Kad slušamo premijera Novalića da obrazlaže budžet stekne se dojam da živimo u Finskoj, da nema razloga za brigu i da nas ne utiče ni kriza prouzrokovana ratom u Ukrajini. Besmislena je konstatacija da najveći budžet nije prouzrokovan povećanjem cijena. Zamislite to čovjek kaže i ne trepne - kazao je.

Marić je najavio podršku budžetu zbog bezizlazne situacije, ali je najavio da će uputiti kritike na sve što je sporno u budžetu i na sve što Vlada čini.

- Oni zaboravljaju da su oni imenovani od nekih centara moći, a da smo mi izabrani i da mi dižemo ruke, te da u normalnim uslovima mi odlučujemo o njihovim imenovanjima, ali sada to nije slučaj jer nisu implementirani rezultati izbora. Možda nam je i olakšavajuća okolnost to da možemo reći: Ne, mi nismo birali tu Vladu - zaključio je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.