SARAJEVO

Premijer Forto razgovarao sa izaslanikom Saracinom: Međunarodna zajednica ne može imati neevropske partnere

U fokusu razgovora bilo je izborno zakonodavstvo i oktobarski izbori

Sa sastanka. Vlada KS

Piše: E. Ma.

30.3.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas s Manuelom Saracinom (Sarrazin), novim njemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan i ambasadoricom Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uber (Uebber).

Ovo je prva zvanična Saracinova posjeta BiH, nakon što ga je ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Baerbock) prilikom nedavne posjete našoj državi predstavila kao specijalnog izaslanika.

U fokusu razgovora bilo je izborno zakonodavstvo i oktobarski izbori. Izaslanika Saracina interesirao je premijerov stav o različitim aspektima donošenja zakona, pregovora i drugih političkih okolnosti vezanih za ovu tematiku.

Premijer Forto ovom prilikom je potcrtao kako je održavanje pravičnih, slobodnih i nekompromitovanih izbora osnovni preduslov za sve dalje korake. Kako je kazao, to je jedini način da se uspostave organi vlasti koji imaju kredibilitet da donosu odluke od važnosti za ustavno, političko i drugo uređenje BiH.

Naglasio je kako je neophodno da predstavnici međunarodne zajednice prestanu kao partnere tretirati neevropske političare u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.