ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH

Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije: Zalaskom sunca 1. aprila nastupa ramazan kada se klanja prva teravija

Bajram-namaz je u ponedjeljak 2. maja 2022. godine

Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Avaz

N. Aj.

31.3.2022

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak 1. aprila 2022. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu 2. aprila.

Bajram-namaz je u ponedjeljak 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.

Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, za Agenciju MINA podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima.

- Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i'tikaf u zadnjoj trećini ramazana - naveo je Ismail-ef. Smajlović.

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od strane nadležnih državnih organa.

- Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije - zaključio je Smajlović.

Rijaset će putem Media centra Islamske zajednice organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletul-bedr, Fethu-Mekke i Lejletul-kadr).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.