ODRŽAN SASTANAK

Galić: Uprkos nedostacima i izazovima, Granična policija BiH dobro radi

Galić je istakao problem kadrovske nepopunjenosti, ali i to da su na raspolaganju svi ljudski i materijalno-tehnički resursi kako bi se što učinkovitije zaštitila državna granica

Fotografija sa današnje sjednice. GRANIČNA POLICIJA

S. S.

31.3.2022

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i članovi Zajedničke komisije Marina Pendeš i Bariša Čolak posjetili su Terenski ured Jug (Postrojbu GPBiH u Trebinju) i Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije.

Ondje su ih primili direktor Granične policije Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić i načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina Robert Perić, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Migrantska kriza

Na sastanku sa rukovodiocima Granične policije BiH, na čelu s direktorom Zoranom Galićem, gdje je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, razgovaralo se o stanju granične sigurnosti i aktualnim problemima u radu Granične policije BiH.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi i aktivnostima Granične policije BiH u osiguranju granica BiH.

Kako navode iz Granične policije, direktor Galić je istakao problem kadrovske nepopunjenosti, ali i to da su na raspolaganju svi ljudski i materijalno-tehnički resursi kako bi se što učinkovitije zaštitila državna granica.

Neadekvatna infrastruktura

- Učinkovit rad policijskih službenika na frekventnim graničnim prijelazima opterećuje neadekvatna infrastruktura na pojedinim graničnim prijelazima te da tek nekoliko graničnih prijelaza zadovoljava uvjete EU standarda, ali uprkos svim nedostacima i izazovima, pripadnici Granične policije BiH ostvaruju jako dobre rezultate rada - rekao je Galić.

Ujedno je načelnik TU Jug Robert Perić informisao članove Zajedničke komisije o stanju i problemima u radu pripadnika GP BiH u dijelu odgovornosti jedinica Granične policije BiH iz sastava Terenskog ureda.

U radnoj posjeti su, uz članove Komisije, prisustvovali i članovi Misije OESS-a i članovi NATO štaba u BiH, stoji u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.