U SUSRET SVETOM MJESECU

Poruka reisu-l-uleme Kavazovića: U ramazanu se vrata Džehennema zatvaraju, a vrata Dženneta otvaraju

Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Agencije

N. Aj.

1.4.2022

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisu-l-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana, koju je objavila agencija MINA, prenosimo u cijelosti:

- U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Braćo i sestre!

Allahova milost se neprestano raskriljuje na sve svjetove i sva stvorenja. Iz njene srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez nje.

U današnjem danu nakon akšam namaza po hidžretskom kalendaru cijela vasiona i svjetovi u njoj s radošću i nestrpljenjem dočekuju mjesec u kojem se Božija milost naročito izdašno dariva.


Otvorimo svoja srca

U ramazanu se vrata Džehennema zatvaraju, a vrata Dženneta otvaraju. U njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. On ima svoja znamenja u postu, Kur'anu i blagoslovljenoj noći Lejletul-kadr.

Naš Gospodar i Njegovi meleki s radošću prihvataju svaki naš lijepi gest, svaku našu lijepu riječ, otrpljenu nevolju i iskušenje, milosrđe i pomirenje.

Braćo i sestre!

Otvorimo svoja srca prema ramazanskoj milosti Allaha, dž.š. Ispunimo ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budimo strpljivi i smjerni i neka naš post, učenje Kur'ana, teravih-namazi, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti.

U našem vremenu svijet je opet krenuo nizbrdicom. Život malog čovjeka postaje sve teži i bremenitiji. Bahatost i osionost velikih prijeti planetarnom miru i životu. Zato nam je ovaj mjesec dar od Svevišnjeg, prilika svima nama da se zaustavimo, dobro razmislimo o svemu što činimo i donesemo razumne i ispravne odluke o svojim svakodnevnim postupcima.


Musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan

Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore. Nemojmo ogovarati jedni druge. Nemojmo smišljati smutnju i sitne smicalice svojoj braći i sestrama zarad sitnih sebičnih interesa. Budimo milosrdni prema onima kojima je naša pomoć potrebna. Uputimo im lijepu i blagu riječ, ali i pomozimo u nevoljama s kojima se susreću.

Neka nam naročito u ramazanu bude na umu Poslanikov, a.s., hadis da musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan.

U svojim dovama se sjetimo nevinih ljudi koji u Ukrajini, Palestini, Siriji i Jemenu stradaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo našeg Gospodara da otkloni od njih zlo i donese im mir, kakav zaslužuje svako ljudsko stvorenje.

Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijima i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima naše uzvišene vjere. Ramazan šerif mubarek olsun - naveo je reisu-l-ulema Husein eg. Kavazpvić u ramazanskoj poruci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.