SREBRENICA

Teravije će se klanjati pored bijelih nišana

Nekada nismo mogli ni zamisliti da će se u gradu genocida, gdje se selam nazivao šapatom, na više od deset mjesta klanjati teravijski i drugi namazi, kaže ef. Peštalić

Musala Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Arhiv

Piše: S.Smajlović

1.4.2022

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić kazao je za "Dnevni avaz" da će se teravih-namazi tokom dolazećeg ramazana klanjati u devet obnovljenih džamija, jednom mesdžidu i musali Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.



Vjerski život

Kako kaže, teravije će se klanjati u džematima Gornji Potočari, Osmače, Sućeska, Osat, Dobrak, Podgaj, Daljegošti, u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, te u džematima Luka i Krušev Do, najudaljenijim planinskim selima ove općine.

- Kao i proteklih desetak godina, teravije će se klanjati u musali Memorijalnog centra, pored bijelih nišana žrtava genocida, te u obnovljenom mesdžidu u Gostilju. Osim aktivnih imama, tokom ramazana bit će angažirano nekoliko srebreničkih učenika medresa, ali i oni koji su do sada predvodili teravije u svojim mjestima - pojasnio je ef. Peštalić.

Kaže da nekada nisu mogli ni zamisliti da će se u gradu genocida, gdje se selam nazivao šapatom, na više od deset mjesta klanjati teravijski i drugi namazi. Međutim, Peštalić tvrdi da je danas vjerski život u Srebrenici drugačiji. U sedam džemata redovno se klanjaju svi namazi. MIZ Srebrenica na području ove općine, osim Islamskog centra, ima novi Bošnjački kulturni centar, 19 obnovljenih džamija i pet mesdžida.

Obnova džamija

- Ostalo je da se obnove porušene džamije u Sasama, Skejićima i Begića džamija u prigradskom naselju Vidikovac. Čeka se prilika da se otvore završene džamije u Klotjevcu i Poznaovićima - pojasnio nam je Peštalić, dodajući da mektepsku nastavu u nekoliko mekteba pohađa više od 300 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.