ODRŽAN SASTANAK

Šefik Džaferović i Željko Komšić primili šefove stalnih misija Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a u OSCE-u

Šefovi misija OSCE-a istakli su nužnost održavanja izbora u oktobru 2022. godine, bez obzira na eventualne ishode razgovora oko reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Džaferović i Komšić sa ambasadorima OSCE-a. PREDSJEDNIŠTVO BiH

S. S.

4.4.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su sa šefovima stalnih misija u OSCE-u, ambasadoricom Kristin Fags (Christine Fages) iz Francuske, ambasadoricom Gesom Brautigam iz Njemačke, ambasadorom Stefanom Baldijem iz Italije, ambasadorom Nilom Bušom (Neil Bush) iz Velike Britanije i ambasadorom Majklom Karpenterom (Michael Carpenter) iz SAD-a. Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).

Šefovi misija OSCE-a istakli su nužnost održavanja izbora u oktobru 2022. godine, bez obzira na eventualne ishode razgovora oko reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tom prilikom istaknuta je posebna važnost paketa reformi koji se tiču zaštite integriteta izbornog procesa, putem kojeg bi se vratilo povjerenje građana u sam izborni proces.


Brojni projekti

Posebna pažnja posvećena je angažmanu OSCE-a u Bosni i Hercegovini i u tom kontekstu pozdravljeni su brojni projekti podrške i obuke koje OSCE sprovodi kroz lokalne kancelarije. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su podržali reformske procese u svim prioritetnim oblastima iz Mišljenja Evropske komisije, kao što su oblast reforme javnih nabavki, sukoba interesa, pravosudnog sistema i borbe protiv korupcije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su zahvalili ambasadorima na obimnoj podršci koju OSCE pruža Bosni i Hercegovini. Pozdravili su značajan angažman Misije u obnovi zemlje, kao i doprinos u stvaranju demokratskog i sigurnog društva.

Podrška jačanju BiH

Ambasadori pet stalnih misija pri OSCE-u su ponovili zajedničku podršku suverenoj, nezavisnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, te istakli da će se ona nastaviti kroz bilateralnu i multilateralnu saradnju.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.