OPSADA SARAJEVA

Ne blijedi sjećanje na heroine Suadu i Olgu: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši"

Danas se na mostu nalazi spomen ploča u sjećanje na ove dvije nevine žrtve

Suada Dilberović i Olga Sučić su prve civilne žrtve opsade Sarajeva. Arhiv

A. Č.

5.4.2022

Suada Dilberović i Olga Sučić su prve civilne žrtve opsade Sarajeva. Ubijene 5. aprila na Varbanja mostu, nedaleko od zgrade tadašnje Skupštine Bosne i Hercegovine ispred koje su se odvijale demonstracije za mir, na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku.

Tog 5. aprila, na Vrbanja mostu prekinut je život Suade Dilberović - dvadesetpetogodišnje studentice Medicinskog fakulteta u Sarajevu porijeklom iz Dubrovnika i tridesetčetverogodišnje Olge Sučić, službenice u Skupštini Bosne i Hercegovine. Suada je preminula na licu mjesta, a Olga je preminula na putu do bolnice. Obje su sahranjene 8. aprila 1992. godine na groblju Bare.

Isti dan na Vrbanja mostu nekoliko građana Sarajeva je ranjeno.

Most Suade i Olge ili Vrbanja most je naziv za most u Sarajevu preko rijeke Miljacke. Ime je dobio po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, prvim sarajevskim žrtvama rata u Bosni i Hercegovini. Most je prvobitno preimenovan u "Most Suade Dilberović" (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo preimenovan u "Most Suade i Olge" (3. decembar 1999. godine). Danas se na mostu nalazi spomen ploča u sjećanje na ove dvije nevine žrtve na kojoj piše: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.